Hikmet Onat Kimdir, Hayatı, Eserleri, Biyografi, Hakkında Bilgi

ONAT, Hikmet (1882-1977)

Türk, ressam. Boğaziçi’nden yaptığı manzaralarıyla ünlüdür.

Mayıs 1882’de İstanbul’da doğdu, 14 Mart 1977’de aynı kentte öldü. Ortaöğrenimden sonra Heybeliada Deniz Harp Okulu’na girdi, 1903’te güverte mülazımı (teğmen) rütbesiyle mezun oldu. Sanayi-i Nefise Mektebi (sonra Güzel Sanatlar. Akademisi, bugün Mimar Sinan Üniversitesi) Resim Bölümü’ne devam ederek 1910’da diploma aldı. Açılan yarışmayı kazanarak Paris’e gönderildi. Böylelikle askeri görevden de istifa etmiş oldu. Paris’teki resim çalışmalarını Fernand Cormon’un (1845-1924) atölyesinde sürdürdü. Ancak ilgisini buradaki akademik öğretim değil, daha ileri bir akım olan İzlenimcilik (Empresyonizm) çekti. 1914’te I.Dünya Savaşı’nın çıkması üzerine kendisi gibi Paris’e yollanan arkadaşları İbrahim Çallı ve Nazmi Ziya ile birlikte yurda dönmek zorunda kaldı. İstanbul’da Nişantaşı Sultani-si’nde, bir yıl sonra da Sanayi-i Nefise Mektebi’nde resim öğretmenliği yaptı. Bu arada hükümetin savaş resimleri yapılması için Şişli’de açtığı atölyede İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Avni Lifij, Namık İsmail ile birlikte çalıştı. Öğretmenlik görevini, yaş sınırını dolduruncaya değin sürdürerek 1949’da emekli oldu. İlki 1969’da Ankara’da, sonuncusu da ölümünden bir ay önce İstanbul’da olmak üzere yaşadığı sürece iki kişisel sergi açtı. 1973’te 34. ve 1974’te 35. Devlet Resim Heykel Sergisi’nde ödül kazandı.

Hikmet Onat’ın sanatına konu açısından bakıldığında manzaraların çoğunlukta olduğu izlenir. Sanayi-i Nefise’de ve ardından Cormon’un atölyesindeki resimleri, onun sağlam bir akademik eğitimden geçmiş olduğunu gösterir. İlk dönem ürünleri, insan figürünün yer aldığı kompozisyonlardır. 1917’de Şişli’deki atölyede yaptığı Siperde Mektup Okuyan Askerler, Savaşa Giderken Veda ya da 1924 tarihli Dikiş Diken Kadın ve Derede Sandal bu tür resimle-rindendir.

Onat yaşamının sonuna değin resimde izlenimci tavrı sürdürmüştür. Asıl kişiliğini ortaya koyan manzaralarında, deniz sürekli kullandığı bir öğe durumundadır. Çırpıntısız, dalgasız görünümüyle bu deniz, kıyıdaki ağaçların, anıtların, mavnaların, eski evlerin yansıdığı bir yüzeydir. Onat resimleriyle bugün çok değişmiş olan eski İstanbul kıyılarının bir belgecisidir. Bu nedenle bazıları onu İstanbul portrecisi olarak anarlar. Söz konusu özellikleri içeren resimlerinde, yeşil ve mavi renklerle işlenen gökyüzü ve ağaçlıklar daha çok yer kaplar. Bu soğuk renklere karşın, toprağın ve evlerin sıcak renklerine güneşin etkisinin de eklenmesiyle bu resimler sıcak bir uyuma ulaşmışlardır.

•    YAPITLAR (başlıca): Kandilli Sırtlarından, 1916, İstanbul Resim Heykel Müzesi; Siperde Mektup Okuyan Askerler, 1917, İstanbul Resim Heykel Müzesi; Savaşa Giderken Veda, 1917; Kabataştan Manzara, 1922, İstanbul Resim Heykel Müzesi; Dikiş Diken Kadın, 1924; Derede Sandal, 1924; Salacak, 1949; Topkapı Sarayı, 1953; Kıyıda Gemi, 1971.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

Daha yeni Daha eski