ÖMER İBNÜ’L FÂRİD (1182-1235)
Arap, şair. Tasavvuf içerikli kasideleriyle tanınmıştır.
8 Mart 1182’de Kahire’de doğdu, aynı kentte öldü. Şafii fıkhı ile Hadis öğrenimi gördü. Babası miras hukuku ile uğraştığından el-Fârid (feraiz bilgini) mahlasını aldı. Sufilik yolunu seçti. Kahire yakınlarındaki el-Mukattam Dağı eteklerinde bir yere çekildi. Burada uzun süre yalnız yaşadı. Mekke’yi ziyaret edip, Kahire’ye döndü. Bir veli olarak tanındı, saygınlık kazandı.
Daha çok tasavvuf içerikli kasidelerden oluşan küçük bir Divan’ı vardır. “Kaside-i Hamriye” (şarap kasidesi) ya da “Kaside-i Mimiye” olarak bilinen manzumesinde tanrısal aşkın sarhoşluğunu betimler. “Kaside-i Tâliye” adıyla tanınan, sufiyane yaşamını ve duygularını anlattığı yedi yüz elli altı beyitlik “Nazmü’s-Sülük” kasidesi ünlüdür. Tasavvuf edebiyatının klasik parçalarından biri sayılır. Batı dillerine, Türkçe’ye çevrilmiş, birçok şerhler yazılmıştır.
Fârid’e göre tek gerçek mutlak olgunluğa erişmektir. Kasideleri sufi toplantılarında müzik eşliğinde okunur. Şiirlerindeki sözcüklerin çoğu (örneğin “şarap”) gerçek değil, mecaz anlamlarında kullanılmıştır.
• YAPITLAR (başlıca): Divan, (ö.s.), R.ed-Dahdah (yay.), 1855; Şerh-i Kaside-i Yaiye li Cenab-ı Ibnü’l-Fârid, (ö.s.), Mehmed Nazım (yay.) 1894; lbn-i Fârid Hazretlerinin Yaiye, Mimiye, Raiye Kasidelerinin Şerhidir, (ö.s.), Mehmed Nazim (yay),. 1912.
• KAYNAKLAR: R.A.Nicholson, The Mystical Poems of Ibn al-Fârid, 1952.
İbnül Farıd Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi