Katharina Otto-Dorn Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

OTTO-DORN, Katharina (1908 – 4 Nisan 1999)

Alman sanat tarihçisi. Türk ve İslam sanatı konusundaki çalışmalarıyla tanınmıştır.

5 Mart 1908’de Wiesbaden’de doğdu. Sanat tarihi öğrenimi gördü. 1937’de İstanbul’daki Alman Arkeoloji Enstitüsü’ne üye oldu. Türk-İslam sanatı üzerine inceleme ve araştırmalar yaptı. 1941’de yayımlanan Das islamische İznik (“İznik’de İslam Dönemi”) adlı yapıtı İznik’in Osmanlı yönetimine geçmesinden sonraki döneminin sanatına ilişkin ilk bilimsel araştırmalar arasındadır. Otto-Dorn 1943-1944 yıllarında Berlin Devlet Müzeleri’nde asistanlık etti. Heidelberg Üniversitesinden 195Q’de doçentlik, 1953’te profesörlük unvanını aldı. Aynı yıl Türkiye’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ne bağlı Sanat Tarihi Bölümü’nü kurdu ve başkanlığına getirildi. Türk-İslam sanatına ilişkin kitaplarının yanı sıra birçok Türkçe ve yabancı dergide aynı konuda çeşitli yazıları da yayımlanmıştır.

Otto-Dorn’un Türkiye’deki önemli çalışmalarından biri de Kubadâbad kazılarını yönetmiş olmasıdır. Beyşehir Gölü kıyılarında, Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından 13. yy başlarında yaptırılmış olan Kubadâbad Sarayı ve çevresindeki yapıları ortaya çıkarmak için yapılan ilk sistemli kazılar Otto-Dorn başkanlığındaki bir ekip tarafından başlatıldı. Bu kazı sırasında sarayın çok zengin çini süslemeleri de ortaya çıktı. Bu yöredeki kazıları 1967’ye değin yöneten Otto-Dorn aynı yıl Türkiye’ den ayrılarak ABD’ye gitti.

•    YAPITLAR (başlıca): Das islamische İznik (R.Anhegger ile), 1941, (“İznik’te İslam Dönemi”); Türkiscbe Keramik, 1957, (“Türk Keramikleri”); Die Kunst des İslam, 1964, (“İslam Sanatı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski