OPPENHEIM, Lassa (1858-1919)
Alman, hukukçu. Devletler hukukuna getirdiği olgucu yaklaşımıyla tanınmıştır.
Lassa Francis Lawrance Oppenheim 30 Mart 1858’de Frankfurt yakınlarında Windekken’de doğdu, 7 Ekim 1919’da Cambridgeshire’da öldü. 1878-1880 arasında Göttingen, Berlin ve Heidelberg üniversitelerinde eğitim gördü. Hukuk dışında bir süre felsefe, tıp ve tanrıbilim üzerinde de çalıştı. Döneminin ünlü hukukçularından Kari Binding, Jhering ve J.K.Bluntschli’nin düşüncelerinden etkilendi. 1886’dan başlayarak yedi yıl Freiburg’da, üç yıl da Basel Üniversitesi’nde anayasa ve devletler hukuku profesörlüğü yaptı. 1895’te Londra’daki yeni kurulan London School of Economics’in öğretim kadrosuna katıldığında, ceza hukukunda ünlenmişti. Kısa bir süre içinde bu okulda devletler hukuku öğretim üyeliğine getirildi.
Oppenheim, başyapıtı sayılan 1905’te yayımladığı International Law, A Treatise (“Devletler Hukuku, Bir Deneme”) başlıklı kitabında Kıta Avrupası hukuku geleneğiyle, örf ve âdetlere dayanan İngiliz hukuk sistemindeki yaklaşımların bir bireşimini yapmaya çalışmıştır. Hukukun kaynaklarının yalnızca gelenek ve göreneklerle, antlaşmalarda aranması gerektiğini, doğal hukuk yaklaşımının bilimsel olmadığını öne sürdüğü için olgucu hukukçular arasında değerlendirilmiştir. Bireylerin devletler hukukunun özneleri olamayacağını ancak nesneleri olabileceğini ileri sürmüştür.
Çalışmalarının ilk dönemlerinde, ulusal devletlerin üstünde başka bir otoritenin olamayacağım savunmasına karşın yaşamının son yıllarda Milletler Cemiyetinin gerekliliğini vurgulamış ve buradan ayrılmanın olanaksız kılınmasının sağlanmasını savunmuştur. Savaşların tümden kaldırılması için mücadele eden ve bunun için kurallar ve önlemler geliştirilmesinden yana olan Oppenheim, “Barış hukuku”nun devletler hukukunun odağı olması gerektiğini belirtmiş, 1908’de Uluslararası Hukuk Enstitüsü üyeliğine, 1915’te de Amerikan Uluslararası Hukuk Enstitüsü danışman üyeliğine seçilmiştir.
• YAPITLAR (başlıca): Die Objekte des Verbrechens, 1894, (“Suçun Nesneleri”); InternationalLaw, A Treatise, 2 cilt, 1905-1906, (“Devletler Hukuku, Bir Deneme”); The Science of International Law, 1908, (“Devletler Hukuku Bilimi”); The Future of International Law, 1911, (“Devletler Hukukunun Geleceği”); The League of Nations and its Problems, 1919, (“Milletler Cemiyeti ve Sorunları”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi