WICKSTEED, Philip Henry (1844-1927)
İngiliz, iktisatçı. Marjinal verimlilik bölüşüm kuramının kurucusudur.
25 Ekim 1844’te Leeds’de doğdu, 18 Mart 1927’de öldü. Londra’da University College’da öğrenim gördü. 1887-1918 arasında, aynı üniversitede ders verdi. İlgi alanı ahlak biliminden ve siyasal sorunlardan iktisada kaymaya başladığında, Fabiancılık’ın etkisi altındaydı. İktisadi görüşlerinin oluşmasında, en önemli etki kaynağı Jevons’un The Theory of Political Economy (“Politik İktisat Kuramı”) adlı kitabı oldu. Jevons, bir maldan kullanılan miktar arttıkça, kullanılan sonuncu birimin bireye sağladığı faydanın azalacağını ileri sürerek, ilk kez toplam fayda ile nihai birimden sağlanan fayda arasındaki farka işaret etmekteydi. Wicksteed, 1888’de, yayımladığı The Alp-habet of Economic Science’da (“İktisad Biliminin Alfabesi”) son birimden elde edilen ek faydayı marjinal fayda olarak tanımladı ve bunu o zamanlar pek kullanılmayan bir yöntem olan diferansiyel hesaplamayla açıkladı.
Wicksteed, marjinal fayda yaklaşımını üretim girdileri olarak emek ve sermayenin fiyatlandırılması-na uyarlayarak, ürünün değerinin üretim faktörlerinin değerini belirlediğini ileri sürdü. Ona göre, örneğin bir üretim girdisi olarak emeğin fiyatı, bir birim ek emeğin ürüne kattığı değere eşittir. Her üretim girdisi, marjinal ürününe göre ödüllendirildiğinde, bu ödemelerin toplamı, üretilen ürünün piyasa değerine eşit olmakta, bir artık kalmamaktadır. Ulusal ölçekte düşünüldüğünde, ulusal gelir de aynı biçimde bölüşülmektedir.
Wicksteed’in Euler Teoremi’nin yardımıyla oluşturduğu bu marjinal verimlilik bölüşüm kuramı, çeşitli kısıtlayıcı varsayımlar altında geçerlidir. Üretim fonksiyonu doğrusal homojen, piyasa da tam rekabetçi varsayılmıştır. Bütün üretim faktörlerinin miktarları belirli bir oranda artırılırsa, ürünün de aynı oranda artacağı anlamına gelen bu varsayım, firmanın ortalama maliyet eğrisinin yatay olmasını sağlamaktadır. Ölçeğe göre sabit getirinin evrensel kabul edildiği bu durumda, ortaya çıkan optimum firma büyüklüğünün saptanamaması sorunu, Wicksell tarafından U biçimindeki uzun dönem maliyet eğrisi söz konusu edilerek giderilmeye çalışılmıştır.
Wicksteed, bireyin akılcı davranışının marjinal ilke tarafından belirlendiğini ileri sürmüş, bireyin çıkarlarını azamileştirmeye çalışmasının yaratacağı bencilce davranışın, yalnız iktisadi alanda değil her alanda geçerli olduğunu ve bunun normal kabul edilmesi gerektiğini savunmuştur.
• YAPITLAR (başlıca): The Alphabet of Economic Science, 1888, (“iktisat Biliminin Alfabesi”); An Essay on the Coordination of the Laws of Distribution, 1894, (“Bölüşüm Yasalarının Eşgüdümü Üzerine Bir Deneme”); The Common Sense of Political Economy, 1910, (“Politik İktisadın Sağduyusu”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi