ONUR, Rüştü (1920-1942)
Türk, şair. Garip akımı etkisinde yazdığı duygulu şiirleriyle tanınmıştır.
Devrek’te doğdu, 2 Aralık 1942’de İstanbul’da öldü. Babası bir köy öğretmeniydi. Ortaöğrenimine Kastamonu’da başladı, daha sonra Zonguldak’ta sürdürdü. Genç yaşta vereme yakalandı, bu yüzden öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Okuldan ayrılınca Ereğli Kömür İşletmesi’nde memur oldu. Hastalığı tekrarlayınca önce Zonguldak’ta, sonra da İstanbul Heybeliada’da hastaneye yattı. Bir süre sonra iyileşince Zonguldak’a dönüp memurluk görevini sürdürmek istediyse de hastalığı yeniden baş gösterdi. 1942’de nişanlanıp İstanbul’da nişanlısının evine yerleşti. Ancak birkaç ay geçmeden nişanlısının ölmesi üzerine çok sarsıldı. İki hafta sonra o da öldü.
Şiirin dışında öyküleri ve denemeleri de bulunan Rüştü Onur ilk şiirlerini Gündüz dergisinde yayımladı. Daha sonra yazdıkları Yeni insanlık,. Varlık, Ses, Servetifünun gibi dergilerde çıktı.
Rüştü Onur’un şiirlerinde yalınlığın ve içtenliğin izleri çok açık biçimde görülür. Genellikle bir diyalog havasında yazılmış, döneminin imgeden arınma eğilimini taşıyan bu şiirlerde çelebice bir katlanma ve dokunaklı bir hava vardır.
• KAYNAKLAR: S.Birsel, Rüştü Onur, 1956.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi