Tankut Öktem Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ÖKTEM, Tankut (1940 – 5 Aralık 2007, İstanbul)

Türk, heykelci. Yaptığı figüratif heykeller ve anıtlarla tanınmıştır.

Konya’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Edirne’ de tamamladı. 1960-1965 arasında İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (bugün Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) Seramik Bölü-mü’nde eğitim gördü. Burada heykelci Hakkı Karayiğitoğlu’nun etkisiyle heykele yöneldi. Okulu bitirdiği yıl, aynı bölüme asistan olarak girdi. 1970’te öğretim üyesi oldu. 1980’de müdür seçildi ve 1982’ye değin bu görevde kaldı. 1983-1985 yılları arasında Tatbiki Güzel Sanatların Marmara Üniversitesi oluşundan sonra heykel bölümünü kurdu ve ilk başkanı oldu. 1986’dan bu yana profesör olarak öğretim üyeliğini sürdüren Prof. Dr. Tankut ÖKTEM, 1993-1996 yılları arasında seramik-cam bölümü başkanlığını, 1999’a kadar fakülte senatörlüğünü ve YÖK Sanat Milli Komitesi Marmara Üniversitesi Temsilciliğini yapmıştır. Pek çok eseri ve ödülü bulunan Prof. ÖKTEM 1999 yılında devlet sanatçısı seçilmiştir.

5 Aralık 2007’de İstanbul’da geçirdiği trafik kazasında hayata veda etti.

Öktem, sanat çalışmalarının ilk yıllarında soyut heykeller yapmış, 1970’lerden sonra doğalcı bir anlayışa yönelmiştir. Bu dönemde plastik endişeden çok, doğal görünümü vermeyi amaçlamış ve gerçekçi bir üslup ve ayrıntılı bir işçilik ortaya koymuştur. 1980’e değin malzeme olarak daha çok betonu kullanmıştır. Atatürk’ün doğumunun 100. yılıyla ilgili olarak gerçekleştirdiği anıt tasarımlarının bir bölümünde, beton malzemeyle doğayı bütünleştirmeyi amaçlayan kompozisyonlar yapmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Yediler Parkı’nda Havuz Heykeli, 1966, Eskişehir; Soyut Heykel, 1971, Vakko Fabrikası, İstanbul; Panter, 1972, Kocaeli Sanayi Fuarı Parkı; Kırkpmar Anıtı, 1973, Edirne; Özgürlük Anıtı, 1975, Eskişehir; Özgürlük ve Atatürk Anıtı, 1979, Magosa, Kıbrıs; Atatürk Anıtı, 1981, Tuzla Piyade Okulu; Atatürk Heykeli, 1982, Girne, Kıbrıs; Atatürk Heykeli, 1982, Taşköprü, Kastamonu; Kompozisyon, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi.

  • Zonguldak Maden İşçileri Anıtı,. Zonguldak şehir merkezinde yer alır. 1986’da Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından yaptırılmıştır.
  • Kastamonu Türk Kadınları Anıtı. Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’nda yer alır. 1990’da yaptırılmıştır. Cumhuriyetin kuruluşundaki mücadeleyi tanımlayan heykel grubu ile Kurtuluş Savaşı sırasında Kastamonulu kadınların İnebolu’dan Ankara’ya kağnılarla silah ve malzeme taşımalarını simgeleyen anıt bulunmaktadır.
  • Balkan Savaşı Anıtı. 2005’te Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine dikilmiştir.. 4 metre yüksekliğinde 24 metre genişliğindeki anıt Türk ulusunun Başkan Savaşı sırasında ve sonrasında yaşadıklarını anlatan 5 bloktan oluşur.
  • Magosa Büyük Özgürlük Anıtı. Kıbrıs’ın Gazimagosa şehrinin girişinde yer alır. 1980 yılında tamamlanmıştır. En üstte Atatürk başı yer alır. Rauf Denktaş, Dr. Fazıl Küçük ve Barış Harekatı sırasında hayatını kaybeden askerleri simgeleyen bir anıttır.
  • Atatürk – İnönü – Fevzi Çakmak Anıtı. Dumlupınar’da Kurtuluş Savaşı Şehitliği’nde yer alır.
  • Nazım Hikmet Heykeli. İzmir Kültürpark’a dikilmiş bronz heykeldir. 2002’de yaptırılmıştır. Kaidesiyle birlikte 6,5 metre yüksekliğindeki bronz heykel, şairi ünlü paltosuyla yürürken tasvir eder.
  • Uğur Mumcu Anıtı. İstanbul’un Şişli ilçesinde yer alır. 1996’da Cumhuriyetçi Halk partisi, Şişli İlçe başkanlığı ve dönemin Beşiktaş Belediye Başkanı tarafından yaptırılmıştır. Tasarımı Mimar Erhan İşözen’e aittir. Üç yüzlü kaide üzerinde üç yöne bakan bronz Uğur Mumcu’nun bir yüzünde karakteristik şapkalı büstü diğer yüzünde ise Ugur Mumcu’nun değişik portre büstleri vardır.
  • Yaralı Asker Anıtı.Çanakkale Şehitliği’nde yer alır.
  • Piyade Atatürk Anıtı. İstanbul’un Tuzla ilçesindeki Piyade Okulu’nda yer alır.Kasım 2006’da açılışı yapılmıştır.
  • Kırkpınar Heykeli.Edirne Belediyesi’nin 1973’te açtığı yarışmada birincilik kazanan ve dört pehlivanın güç gösterisini anlatan heykel Edirne Bedesten Çarşısının önünde bulunan parkta sergilenmektedir.
  • Denizkızı Heykeli. Muğla’nın Gökova ilçesinde Okluk Koyu’nda yer alır. Gezgin Sadun Boro tarafından yaptırılmıştır.
  • Kangal Köpeği Heykeli. 2004 yılında Sivas’ın Kangal ilçesi girişine dikilmiştir.
  • Atatürk heykeli (Bodrum). Bodrum Belediyesi tarafından yaptırılan ve 23 Nisan 2007’de açılışı gerçekleşen heykelde şaha kalkmış bir at üzerinde zeytin dalı tutan Atatürk tasvir edilir.
  • Sevgi Anıtı (Seul) Seul kentinde Kore Açık Hava Kültür Merkezi önünde bulunur. 1988 yılında Seul Olimpiyatları sırasında düzenlenen sanat olimpiyatına sırasında yapılmış ve başarılı bulunarak şehre dikilmiştir. Öktem bu eseri ile para ödülü ve devlet şeref madalyası aldığı gibi Kore’de vatandaşlık statüsü kazanmıştır.
  • Barış Akarsu Heykeli: 29 Haziran 2008’de Bartın Amasra’da Barış Akarsu anısına dikilmiştir.
  • Atatürk ve Gençler Heykeli: 12 Eylül 2008’de İstanbul’daki E.C.A. Elginkan Anadolu Lisesi bahçesine dikilmiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

Daha yeni Daha eski