PHILLIPS, Wendell (1811-1884)
ABD’li siyaset adamı. Köleliğin kaldırılması mücadelesinin önderlerinden-dir.
29 Kasım 1811 ’de Boston’da doğdu, 2 Şubat 1884’te aynı kentte öldü. Babası varlıklı bir avukattı. 1831’de Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1834’te baroya kabul edilerek Boston’da bir hukuk bürosu açtı. 1835’te kölelik karşıtı hareketin önderlerinden W.L,Garrison’m bir grup tarafından linç edilmek üzere oluşuna tanık olması, harekete ilgi duymasına yol açtı. 1837’de Garrison’m yandaşlarından Ann Terry Greene ile evlendikten sonra AAS’ye (American Antislavery Society-Amerikalı Kölelik Karşıtları Derneği) katıldı. Aynı yılın sonunda köleliğin kaldırılması için çalışan Elijah Lovejoy’un öldürülmesini protesto amacıyla toplanmış olan bir kalabalık önünde yaptığı etkileyici konuşmayla adını duyurdu. Bu tarihten sonra avukatlık bürosunu kapatıp, olağanüstü etkileyici konuşma yeteneğini kullanarak verdiği konferanslarla ve yazdığı yazılarla köleliğin kaldırılması için etkili bir mücadele sürdürdü.
Garrison’m görüşlerini tümüyle destekleyen ve onun gibi köleliğin aşamalı olarak değil, bir an önce kaldırılmasını savunan Phillips, 1863’te kölelere özgürlük tanıyan bildirgeyi coşkuyla karşıladı, ancak Lincoln’m köleliğin yasaklandığı eyaletlerin kalkındırılmasına ilişkin programını yetersiz bularak eleştirdi. Özgürleştirilen kölelere işledikleri toprağın dağıtılmasını istedi.
1865’te köleci Güney Eyaletleri’nin yenilgisiyle biten İç Savaş’tan sonra derneğin amacına ulaştığı gerekçesiyle kapatılmasını isteyen Garrison’la çelişkiye düştü. Köleliğin kaldırılmasının zenci sorununu çözmediğini, zencilere tüm vatandaşlık hakları tanınana değin derneğin çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini savundu ve kendi gibi düşünenlerce AAS’nin başkanlığına seçildi. 1870’te zencilere de oy hakkı verilmesiyle dernek çalışmalarına son verilinceye değin bu görevini sürdürdü.
Phillips, İç Savaş sonrası hızlı sanayileşme döneminde yaşamını emekçilerin yaşam düzeylerinin iyileştirilmesine adadı. “Tüm emekçilerin ücret köleliğinden kurtulmaları”, eşit gelir dağılımı, sekiz saatlik iş günü, sendikalaşma hakkı gibi talepler çerçevesinde propaganda çalışmalarını sürdürdü. İşçilerin kendi siyasi partilerini kurmaları için çalıştı. Ayrıca kadınlara oy hakkı, ölüm cezasının kaldırılması gibi çeşitli toplumsal reformların savunuculuğunu yaptı. ABD’ de dinsel kökenli bir hareket olarak ortaya çıkan köleliğin kaldırılması mücadelesine katılanlar, köleliğin yasal olarak kaldırılmasından sonra görevlerinin bittiğine inanmışlardı. Phillips, kölelerin özgürleştirilmesi mücadelesiyle işçi hakları uğruna mücadeleyi birleştiren çok az sayıda insandan biri olmuştur.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi