OSKAN, Yervant (1855-1914)
Osmanlı, heykelci. Gerçekçi bir yaklaşımla gündelik yaşamı anlatan heykeller yapmıştır.
Sanat eğitimini Roma’da yaptı. 1882’de İstanbul’ a döndü ve yeni kurulan Sanayi-i Nefise Mektebi’ne (sonra Güzel Sanatlar Akademisi, bugün Mimar Sinan Üniversitesi) Osman Hamdi Bey tarafından heykel öğretmeni olarak atandı. O yıllarda Türkiye’deki ilk ve tek heykelciydi. Kendisini izleyen Mehmet İhsan ve Mahir Tomruk ile birlikte Türk heykel sanatının kurucularından oldu.
Otuz iki yıl Sanayi-i Nefise Mektebi’nde öğretmen ve müdür yardımcısı olarak görevde bulundu. Çok sayıda mermer, bronz ve pişmiş toprak heykel yapmıştır. Yapıtlarında hem tarihsel, hem de günlük konuları işlemiştir. Zeybek, Tavukçu Kadın vb. yapıtlarında Batı’da Houdon gibi sanatçıların okullaştır-dığı zarif, hareketli ve ayrıntılı bir gerçekçiliği, duyarlılıkla birleştirmeye yöneldiği izlenir. Zeybek adlı heykeli, 19. yy İtalyan Natüralizmi’nin (Doğalcılık) etkisini taşır. Osman Hamdi’nin eşinin modellik ettiği Naile Hanım’ın Büstünde ise başarılı bir akademik tavır ortaya koymuştur.
• YAPITLAR (başlıca): Zeybek, 1900, İstanbul Resim Heykel Müzesi; Tavukçu Kadın, 1900, İstanbul Resim Heykel Müzesi; Gezginci Kasap, 1900, İstanbul Resim Heykel Müzesi; Naile Hanım’ın Büstü, 1901, İstanbul Resim Heykel Müzesi \ Osman Hamdi’nin Büstü, 1901, kopyası Mimar Sinan Üniversitesi’nde, aslı kayıptır.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi