Giuseppe Donizetti Paşa Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Giuseppe Donizetti (Donizetti Paşa) (6 Kasım 1788, Bergamo-İtalya, – 12 Şubat 1856, İstanbul). Osmanlı ordu bandosu Muzıka-i Hümayun’u yöneten İtalyan müzisyen.

Donizetti Paşa olarak tanınır. İtalya ve Fransa da çeşitli bandolar yönettikten ve son olarak Napoleon Bonaparte’ın ordusunda bando şefi oldu. Napoleon’un yenilgisinden sonra Sardinya Krallığı ordusunda aynı görevi üstlendi. Osmanlı hükümdarı II. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocağı kaldırılıp (1826)’da Mehterhane’nin yerine Muzıka-i Hümayun kurulunca İstanbul’a çağrılan ve Paşa unvanı verilen Donizetti, kısa sürede bu kuruluşu genişçe bir repertuvara sahip başarılı bir orkestra durumuna ve bir ay içerisinde padişaha ilk konserini verecek hale getirmiştir. Bundan sonraki 28 yıl boyunca Osmanlı Devleti‘nin hizmetinde çalışarak hükümdarın kurduğu modern ordunun bando teşkilatını ölümüne kadar yönetmiştir. Saray bandosuna hareketli opera parçaları çaldırarak Batı müziğine ilgi duyulmasını sağlayan Donizetti, II. Mahmud için Mahmudiye Marşı’nı, onun yerine geçen Abdülmecid için Mecidiye Marşı’nı besteledi. Bunlardan ilki 11 yıl, diğeri 1839’dan itibaren 22 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin marşı olarak çalınmıştır.
İstanbul, Donizetti için adeta ikinci bir vatan olmuş ve 12 Şubat 1856’da ölene dek İstanbul’da yaşamıştır.

Donizetti’nin cenazesi, ölümünden sonraki üç hafta boyunca Beyoğlu’ndaki Santa Maria Kilisesi‘nde muhafaza edilmiş ve 6 Mart 1856’da Santa Esprit Kilisesi‘inin mezarlığına nakledilerek defnedilmiştir.

Sultan Abdülmecit tarafından Paşa unvanı ile taltif edilen Donizetti’nın başarıları sadece askeri bando kurulması ile sınırlı kalmamış, sarayda Osmanlı hanedan ailesinin fertlerine de müzik dersleri vermiş, Pera’da (Beyoğlu ve çevresinin eski adı) her yıl düzenlenen İtalyan opera gösterilerini desteklemiş, sarayda konserler düzenlemiş ve İstanbul’u ziyaret eden Franz Liszt, Parish Alvars ve Leopold de Meyer gibi zamanın önde gelen virtüözlerine ev sahipliği yapmıştır. Donizetti’nin kendisi gibi müzisyen olan iki kardeşi daha vardır. İçlerinden en yetenekli ve ünlüleri küçük kardeşi (Gaetano Donizetti), bir opera bestecisidir.

Ölümünden sonra yerine Callisto Guatelli Paşa atanmış ve 1856-1858 ile 1868-1899 yılları arasında bandoyu yönetmiştir.

Müzikolog Emre Aracı tarafından kaleme alınan kapsamlı bir biyografisi Donizetti Paşa Osmanlı Sarayının İtalyan Maestrosu adı altında Yapı Kredi Yayınları tarafından 2006 yılında yayımlanmıştır.

Daha yeni Daha eski