Ahlak-ı Mansuri - Gıyaseddin Mansuri Konusu, Özellikleri, Hakkında Bilgi

AHLAK-I MANSÛRÎ

Sadreddin eş-Şîrâzî’nin oğlu Gıyâseddin Mansûr’un (ö. 948/154142) ahlâka dair Farsça risalesi.

Zamanının en büyük âlimlerinden olup, Arapça ve Farsça birçok kitap yaz­mış bulunan Giyâseddin Mansür’un bu eseri, onun “Câm-ı Cihannümâ” adını verdiği, ancak yazmaya muvaffak ola­madığı büyük bir felsefe ansiklopedisi­nin üçüncü faslının ilk risâlesidir. Bu hu­susu yazar Ahlâk-ı Mansûrî’nin mu­kaddimesinde açıkça belirtmektedir.

Eser “Mecelle” adı altında iki ana bö­lüme ayrılmaktadır. İnsanın mahiyeti ve iki cihan saadetini elde etme konuları­na tahsis edilen birinci ana bölüm, mü­ellifin “Tecelliye” adını verdiği dört alt bölümden oluşur. Birinci alt bölümde “Mücerred nefs”in mahiyeti ve “Rüh-i azam”, ikincisinde insanın anatomisi, üçüncüsünde insanın “Halîfe-i rahman” oluşu ve dördüncüsünde de mutluluğa ulaşmanın yolları anlatılmaktadır. Bu ana bölümde tasavvufî görüşlere de yer verilmiş ve bu görüşler Mevlânâ’dan alı­nan bazı beyitlerle izah edilmeye çalışıl­mıştır.

Ahlâk güzelliğine, insanın yaratan ve yaratılanlarla münasebetine tahsis edi­len ikinci ana bölüm de üç alt bölüme ayrılmıştır. Birinci alt bölümde bilgin­lerin ahlâk hakkındaki düşüncelerine temas edilmekte, ikincisinde hükümdarların faziletleri ve yönetimleri sı­rasında uymaları gereken kurallar ve üçüncüsünde de ruh sağlığının korun­ması konuları işlenmektedir. Ayrıca ese­rin sonunda ilâhî aşktan bahseden kı­sa bir hatime yer almaktadır.

Henüz basılmamış olan Ahlâk-ı Mansûri’nin Türkiye’de İran’da ve Avrupa kütüphanelerinde bir­çok yazma nüshası vardır.

TDV İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski