Akıb / Akib İsmi Anlamı, Hakkında Bilgi

AKIB

Hz. Peygamber’in isimlerinden biri.

Lugatta “En sonra gelen, bir kavmin liderine halef olan, selefinin hayır ve fa­ziletlerini devam ettiren kimse” anla­mında kullanılmaktadır. Hz, Peygam­ber âkıbı kendi isimleri arasında saydığı bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Benim beş ismim vardır, ben Muhammed’im ve Ahmed’im; ben Mâhryim: Allah benimle küfrü yok edecektir; ben Haşirim: Kıyamet günü insanlar arkam­dan gelerek haşrolacaklardır ve ben Âklb’im” [Buharı, “Menâkıb”, 17. “Tef­sir”, 61/1; Müslim, “Fezâ’il”, 124] Hemen bütün kaynaklarda ashâb-ı kiram­dan Cübeyr b. Mut’İm tarafından riva­yet edilen bu hadisteki âkıb kelimesi İbn Şihâb ez-Zührî tarafından “Kendin­den sonra peygamber gelmeyen kimse” diye açıklanmaktadır. “Kendinden son­ra bir başkası gelmeyen kimse” şeklin­deki izahı ise Şahîh-i Müslim deki ri­vayete göre Hz. Peygamber yapmıştır. [“Fezâ’il”, 125]

İmam Mâlik’in. el-Muvatta yuka­rıdaki hadisle bitirmesini, şârih Zürkâ-nî, bu hadisin “Allah peygamberleri Hz. Muhammed ile sona erdirdi” şeklindeki yorumuna bağlı ilgi çekici bir husus ola­rak değerlendirmektedir.

Bu hadiste Hz. Peygamber isimlerin­den sadece beş tanesini söylemiştir. Onun diğer isimleri muhtelif hadislerde zikredilmektedir. Nevevî, âkıb ve benze­ri kelimelerin isimden çok sıfat olduğu kanaatindedir.

TDV İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski