LAND, Edwin Herbert (1909 – 1 Mart 1991)
ABD’li sanayici ve mucit. Küçük kristallerden oluşan sentetik polarıcı katmanları ve polaroit fotoğraf makinesini yapmıştır.
7 Mayıs 1909’da Connecticut Eyaleti’ndeki Bridgeport’ta doğdu. Harvard Üniversitesi’nde fizik öğrenimini sürdürürken, ışığı polaracak sentetik maddelerin yapımıyla ilgilenmeye başladı. Bu alandaki çalışmalarını ve deneysel araştırmalarını sürdürebilmek amacıyla öğrenimini yarım bırakarak, Harvard Üniversitesinin sağladığı laboratuvar olanaklarında, sıkıştırılmış küçük kristaller aracılığıyla ışığı polarmayı başardı. Buluşunu “polaroit” adıyla tescil ettirerek 1937’de Polaroid Company’yi kurdu ve üretime geçti.
II. Dünya Savaşı süresince Ulusal Savunma Araştırmaları Komitesi için çeşitli askeri araç ve füzelerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapan Land, 1947’de özellikle amatör fotoğrafçılar arasında hızla benimsenen ilk polaroit fotoğraf makinesini piyasaya sürdü. 1982’de emekliye ayrılmadan önce, kendi kuruluşunun yönetimi dışında birçok araştırma kurumunda da danışmanlık görevini üstlenmiş, pek çok ödül ve madalya almıştı.
Bazı organik madde kristallerinin, içinden geçen ışığı polardığı 19. yy’dan beri biliniyordu ve 1828’de Nicol, Kanada balsamıyla birleştirilmiş iki kalsiyum karbonat kristalinden (kalsitten) oluşan polarıcı bir prizma yapmıştı. Ancak, istenilen büyüklükte kristaller doğada ender bulunduğundan, çeşitli optik araçlarda kullanılcak Nicol prizmalarının yapımı hem güç, hem de pahalıydı. Öğrenciliği sırasında bu konuyla ilgilenen Land, tek ve büyük bir kristal yerine, aynı doğrultuda dizilmiş küçük kristaller kullanarak da istenilen sonuca ulaşılabileceğini düşündü. Gerçekten de, asetilselüloz gibi saydam ve sentetik bir reçine hamuruna katılıp haddeden geçirilerek sıkıştırılan binlerce küçük kristalden, genellikle kinin iyodosülfat yapısındaki herapatit kristallerinden oluşan katman, ışık karşısında tek bir kristal gibi davranıyor ve gelen ışığı istenilen doğrultuda polarıyordu. Land’in polaroit adını verdiği bu sentetik polarıcı prizma hızla Nicol prizmalarının yerini aldı ve polarimetre, gözlük camı, kamera filtresi yapımından başlayarak optik ve fotoğrafçılıkta yaygın bir kullanım alanı buldu.
Karanlık oda işlemlerine gerek kalmaksızın, 15 ile 60 saniye gibi çok kısa bir süre içinde pozitif fotoğraf elde edilmesini sağlayan polaroit fotoğraf makineleri ise bu yöntemin en yaygın uygulamasıdır. Bu makinede, polaroit filmin duyarlı katmanını oluşturan kimyasal maddeler, üst üste konulan negatif ve pozitif filmlerin arasına yerleştirilmiştir. Filmin üzerine ışık düşürüldükten hemen sonra bu maddeler salınır ve pozitif baskı otomatik olarak elde edilir.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi