KÜÇÜK, Fazıl (14 Mart 1906 – 15 Ocak 1984, Londra)
Kıbrıslı Türk siyaset adamı. Kıbrıs’ın bağımsızlığına kavuşmasından sonra cumhurbaşkanı yardımcılığı yapmıştır.
Mustafa Fazıl Küçük Lefkoşe’de doğdu, 15 Ocak 1984’te Londra’da öldü. Varlıklı bir aileden geliyordu. Kıbrıs’ta başladığı ortaöğrenimini İstanbul Kaba-taş Lisesi’nde tamamladı. Bir süre İstanbul Tıp Fakültesi’nde okuduktan sonra İsviçre’deki Lozan Üniversitesi’ne geçip oradan mezun oldu. Paris’te beş yıl uzmanlık öğrenimi gördü ve 1938’de Kıbrıs’a döndü.
O sıralarda Ingiltere’nin egemenliği altında olan Kıbrıs’ta, Ingilizler adanın Yunanistan’a bağlanmasını amaçlayan Enosis hareketini bastırmakla uğraşmaktaydı. II. Dünya Savaşı başladığında Türkiye tarafsız bir tutum takınırken, Yunanistan Ingiltere’nin yanında yer aldı. Bu durum Enosisciler’in daha rahat hareket etmesine yol açtı. Fazıl Küçük bu dönemde Kıbrıs Türk topluluğunun örgütlenmesi için çalışmalara başladı. 1943’te Lefkoşe Belediye Meclisi’ne seçildi ve Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu’na üye oldu. Ayrıca Halkın Sesi gazetesini çıkarmaya başladı. 1945’te Kıbrıs Türk Milli Partisi’ni kurdu. Bu parti 1955’te Kıbrıs Türktür Partisi adını aldı.
1954 Ağustos’unda Yunanistan, Kıbrıs’a kendi kaderini tayin hakkının verilmesi için BM’ye (Birleşmiş Milletler) başvurdu. Bu başvuru İngiltere’nin karşı çabalarıyla bir sonuç vermedi. 1955 sonbaharında İngiliz Vali Sir John Harding, EOKA’nın (Kıbrıs Ulusal Kurtuluş Örgütü) İngiliz birliklerine ve Türk-ler’e karşı şiddet hareketleri üzerine olağanüstü durum ilan etti. 9 Mart 1956’da da Makarios’u Şeysel Adaları’na sürgün olarak gönderdi. O sırada Evkaf Yüksek Kurulu başkanı ve Türk topluluğunun önderi durumunda olan Küçük, Türkiye hükümetiyle yakın ilişkiler kurdu, taksim tezinin benimsendiğini açıkladı ve 1958’de Türkiye’de yapılan Kıbrıs mitinglerine katıldı.
Küçük ve Makarios 1958 Kasım ayında BM Genel Kurulu’nda savundukları tezleri açıkladılar. 1959 Şubat’ında bütün ilgili tarafların katıldıkları görüşmelerde bağımsız bir Kıbrıs Cumhuriyeti kurulması konusunda anlaşmaya varıldı. Böylece Kıbrıs’ m bölünmesi yada Yunanistan’a katılması çözümlerini dışta bırakan Londra ve Zürich antlaşmaları imzalandı. Buna göre cumhurbaşkanı Rum, cumhur-başkan yardımcısı Türk olacak ve % 70’i Rumlar’dan, % 30’u Türkler’den olmak üzere bir yasamı meclisi oluşturulacaktı. Bütün bu gelişmelerde Kıbrıs Türk topluluğunu temsil eden Küçük, Aralık 1959’da cumhurbaşkanı yardımcısı seçildi. Bu arada Temsilciler Meclisi seçimi yapıldı ve 16 Ağustos 1960’ta Kıbrıs Cumhuriyeti ilan edildi.
1963’te Kıbrıs’ta meydana gelen olaylardan sonra Küçük’ün cumhurbaşkanı yardımcısı olarak fiilen bir yetkisi kalmadı. Bunun üzerine kurulan Türk Topluluğu Geçici Yönetimi’nin başkanlığını yaptı. Bu
görevi, 13 Şubat 1975’te Rauf Denktaş’ın Kıbrıs Türk Federe Devleti başkanlığına seçilmesiyle sona erdi. Son yıllarında etkin bir görevde bulunmamakla birlikte gazetecilik yapmıştır.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi