Leif Ericson Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

LEIF ERIKSSON (970 ? – 1021 ?)

Norveçli gezgin. Kuzey Amerika kıyılarına varan ilk Avrupalı olduğu sanılmaktadır.

970’e doğru İzlanda’da doğduğu, 1021’e doğru Grönland’da öldüğü sanılmaktadır. 985’te Grönland’ı keşfeden ve oraya yerleşen ilk Avrupalı olan Norveçli Viking Kızıl Erik’in oğludur.

İzlanda destanlarından “Erik Destanı”na göre, Leif Eriksson 1000’de Grönland’dan Norveç’e dön-
müş, Norveç Kralı I.Olaf Tryggvason’un isteğiyle Hıristiyanlık’ı kabul etmiştir. 1001’de kral Olaf tarafından Grönland’da yerleşmiş Norveçliler arasında Hıristiyanlık’ı yaymakla görevlendirilen Leif Eriksson gemisiyle Grönland’a doğru yola çıktı. Akıntıya kapılarak güneybatıya, bilinmeyen bir kıtaya sürüklendi. Nova Scotia (Yeni İskoçya, bugün Kanada’da) olduğu sanılan ve üzüm bağlarıyla kaplı bu bölgeye Vinland (Bağ Ülkesi) adını verdi. Yerleşmek için çok uzak bulduğu bu yerden sonbaharda Grönland’a dönen Leif Eriksson, babasının din değiştirmeyi kabul etmeyerek çoktanrılı dine bağlı kalmasına karşın, annesinin ve adada yaşayan diğer Norveçliler’ in Hıristiyanlık’ı kabul etmelerini sağladı. Brattahild’ de Grönland’ın ilk kilisesini yaptırdı.

“Erik Destanı”ndan daha güvenilir bir kaynak olarak kabul edilen “Grönlandlılar’ın Öyküsü” adlı İskandinav destanında, Leif’in Vinland’ı oraya 14 yıl önce giden İzlandalı Bjarni Herjulfsson’dan öğrendiği ve bunun üzerine bir Kuzey Amerika seferi düzenlediği anlatılır. Bu destana göre Leif Eriksson Kuzey Amerika’ya 1000 yılından çok sonra varmış, Vinland’ ın yanı sıra, Labrador Yarımadası (bugün Kanada’ da) olduğu sanılan Hellaland’ı ve Newfoundland (bugün Kanada’da) olduğu sanılan Markland’ı da ziyaret etmiştir. Vinland’a daha sonra kardeşi Thoru-ald ve İzlandalı Thorfina Karlsefni de sefer yapmışlardır.

13. ve 14.yy’a ait İzlanda belgeleri, Leif Eriks-son’un Kuzey Amerika’ya yapılan ilk yolculuklara katılan Vikingler’den olduğunu göstermektedir. Ancak ilk seferin düzenleyicisi olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir. 1963’te Norveçli Helge Ing-stad yönetimindeki bir araştırma gezisinde, Newfo-undland’ın kuzeyinde 1000 yılına ait Norveç tipi yapılar olduğu kanıtlanan bir yerleşim bölgesi bulunmuştur. Bu olay bu bölgenin Vinland olması ve ilk kez Leif Eriksson tarafından keşfedilmesi olasılığını artırmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski