Louis-Hippolyte Lafontaine Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

LAFONTAINE, Louis Hippolyte (1807-1864)

Kanadalı devlet adamı. Birleşik bir parlamentoya dayalı ilk hükümetin kurulmasında önemli rol oynamıştır.

4    Ekim 1807’de Quebec’de Boucherville’de doğdu, 26 Şubat 1864’te Montreal’de öldü. Fransız asıllı bir ailenin oğluydu. 1830’da Halk Partisi’nden Aşağı Kanada Yasama Meclisi’ne milletvekili seçilerek siyasi yaşamına başladı. Ülkedeki İngiliz egemenliğine karşı, Kanada’da yaşayan Fransız çoğunluğun çıkarlarını savunduğu bu görevini 1837’e değin sürdürdü. Louis Papineau önderliğindeki Fransız asıllı Kanadalılar’m 1837’de koloni yönetimine karşı başlattıkları ayaklanmaya katılmamakla birlikte 1838’de tutuklandı; daha sonra kefaletle serbest bırakıldı. Ayaklanmanın başarısızlığa uğramasından sonra Papineau’nun ABD’ye kaçması üzerine reform yanlısı Fransız asıllı Kanadalılar’ın önderliğini üstlendi. Yukarı Kanadalı reform yanlısı Robert Baldwin ve Francis Hincks ile, yürütmenin, seçimle belirlenen ve çoğunluğu temsil eden yasama organına karşı sorumlu olduğu “sorumlu hükümet” biçimi konusunda görüşmeler yaptı. Kanada’da yasama meclisine dayalı bir yönetimin oluşturulması, İngiliz ve Fransız asıllı Kanadalılar arasında bir koalisyon hükümetinin kurulması için mücadele etti.

1840’ta Yukarı ve Aşağı Kanada’nın Batı ve Doğu Kanada olarak birleşmesi ve ortak bir Kanada meclisinin kurulması üzerine Fransız asıllı Kanadalılar’ın temsilcisi olarak meclise girdi. Mecliste Fransızca konuşmakta direterek, burada Fransızca konuşulabilmesini yasallaştırmayı başardı. İngiliz genel valisi tarafından kendisine önerilen başsavcılık görevini reddettiyse de, daha sonra hükümette görev almayı kabul etti. 1842’de Batı Kanada’daki (Ontario) reform hareketinin önderi Baldwin ile birlikte birleşik Kanada meclisine dayalı bir hükümet kurdu. Ancak 1843 Kasım’ında Bagot’un yerine atanan genel vali Metcalfe’in, atamalarda onayını almak gereğini duymaması üzerine, Baldwin’le birlikte bu görevinden ayrıldı.

Lafontaine dört yıllık bir muhalefet döneminden sonra, 1848’de Baldwin’le birlikte yeni bir hükümet kurdu. Doğu Kanada adalet bakanlığının yanı sıra ortak hükümet yönetimi görevini de başarıyla sürdüren Lafontaine, Kanada’da birleşik parlamenter yönetim geleneğinin yerleşmesinde etkin rol oynadı. Aynı yıl, 1837’de Fransız asıllı Kanadalılar’ın başlattıkları ayaklanmanın hükümlülerini affeden ve ayaklanmada zarara uğrayanlara yardım sağlayan bir yasa hazırladı. Yasanın genel vali tarafından onaylanması üzerine İngiliz asıllı Kanadalılar Montreal’de ayaklandılar. Lafontaine’e karşı yapılan saldırılara karşın yasanın çıkması “sorumlu hükümet” uygulamasının başarısını simgeledi.

Lafontaine tüm Kanada’yı kapsayan bir eğitim sistemi ile belediye yönetim sisteminin kurulmasını sağladı. Demiryolları yapımını başlattı. Kiliseye ayrılan toprakların devletleştirilmesi ve Quebec’deki büyük toprak mülkiyetinin kaldırılması gibi iki önemli sorunu çözmede ise başarılı olamadı. 1851 Ekim’inde görevinden ayrılmasından sonra Hincks ve Morin başkanlığında yeni bir hükümet kuruldu. Doğu Kanada başyargıçlığına atanan Lafontaine 1853’te Kraliyet Mahkemesi’nin başkanı oldu. 1854’te Baron unvanını aldı. Lafontaine Fransız asıllı Kanadalılar’ın egemen olduğu Muhafazakâr Parti’nin kurucusu olarak kabul edilir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski