KUSCH, Polykarp (26 Ocak 1911 – 20 Mart 1993)
Alman asıllı ABD’li fizik bilgini. Elektronun manyetik momentinin ölçümüne ilişkin çalışmalarıyla tanınır.
26 Ocak 1911 ’de Blankenburg (bugün DAC’de) kentinde doğdu. Çok küçük yaşta ailesiyle birlikte ABD’ye göç etti. Ohio Üniversitesi’nde fizik öğrenimi gördükten sonra Illinois Üniversitesi’nden lisansüstü ve doktora derecelerini aldı. 1931’de aynı üniversitede asistan olarak çalışmaya başladı; 1936-1937 arası Minnesota Üniversitesi’nde araştırma asistanlığı yaptı, 1937-1941 arasında da Columbia Üniversitesi’nde fizik dersleri verdi. 1941’de akademik görevlerinden ayrılan ve bir süre Westinghouse Electric Company’de mühendis olarak çalışan, bir süre de devlet adına Columbia Üniversitesi’nde askeri amaçlı araştırmalarda bulunduktan sonra 1944’te Bell Telephone Laboratories’in teknik yöneticiliğini üstlenen Kusch, 1946’da Columbia Üniversitesi’ne döndü ve 1949’da profesörlüğe yükseltildi. 1952-1960 arası bu üniversiteye bağlı radyasyon laboratuvarını yönetti. 1972’de Texas Üniversitesi’ne geçti. 1984’te aynı üniversitede fizik profesörlüğünü sürdürmekte olan Kusch, elektronun spin manyetik momentinin ölçümüne ilişkin çalışmasıyla 1955 Nobel Fizik Ödülü’ nü, E.Lamb ile paylaşmıştır.
Kusch, atom fiziği alanındaki çalışmalarını atom, molekül ve çekirdeğin çeşitli fiziksel niteliklerinin ölçümleri üzerinde yoğunlaştırmıştır. Anderson’ın 1936’da mezonları bulmasıyla, bilim adamları arasında, elektrodinamiğin bazı sorulara getirdiği yanıtları yeniden gözden geçirmek gerekebileceği düşüncesi yaygınlaşmıştı. Özellikle, elektronların fotonlarla karşılıklı ilişkileri dikkate alınarak, elektronun kütle ve yük ölçümlerinin yeniden gözden geçirilmesi ve kuramsal hesaplamalardan sapmaların belirlenmesi gerekiyordu.
Kusch 1937’de Columbia Üniversitesi’nde Isidor Rabi ile birlikte, manyetik alanların atom ışıması üzerindeki etkilerini araştırmaya girişmiş ve bu araştırma sırasında radyofrekans tayf yöntemlerinden yararlanmıştı. 1947’de gene aynı yöntemlerden yararlanarak yaptığı deneylerde elektronun manyetik momentini (manyetik spin momenti) büyük bir duyarlılıkla ölçmeyi başardı ve sonucun Dirac’ın kuramsal öngörüsüyle uyuşmadığını gösterdi. Kusch’un ölçümleri, elektronun manyetik momentinin Dirac’ın 1927’de geliştirdiği kuramca öngörülen değeri olan (eℏ/2mc)nin (1+€) ile çarpılarak bulunabileceğini ortaya koymuştu. Elektronun yükü (e), kütlesi (m), ışık hızı (c) ve Planck sabiti / 2 π(ℏ) cinsinden yazılan bu anlatımın düzeltilmesi için Kusch tarafından önerilen € sayısının değeri daha sonra yapılan ölçümler sonucunda en fazla milyarda 27’lik bir hatayla 0,001 159 622 olarak belirlenebildi.
1955’te de hidrojen atomunun aşırı ince yapı yarılmasını, başka bir deyişle elektron ve proton spinleri aynı yönde olan hidrojen atomu ile ters yönde olan hidrojen atomunun enerjileri arasındaki farkı oldukça büyük bir duyarlılıkla ölçmeyi başaran Kusch’un bulguları, aynı yıllarda hidrojen atomundaki elektronların en düşük enerji seviyelerinin Dirac’ın öngördüğünün tersine eşit olmadığını gösteren Lamb’ m bulgularıyla birlikte kuvantum kuramının gözden geçirilmesinin gerekliliğini ortaya çıkardı.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi