Alberto Lleras Camargo Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

LLERAS CAMARGO, Alberto (1906 – 4 Ocak 1990)

KolombiyalI devlet adamı. 1945-1946′ yıllarında ve 1958-1962 arasında devlet başkanlığı yapmıştır.

3 Temmuz 1906’da Bogota’da doğdu. Ülkenin ileri gelen ailelerinden birinin oğluydu. 16 yaşında gazetecilik yapmaya başlayan Lleras bir süre sonra ülkesinin ünlü gazetecileri arasına girdi. Liberal Parti’ye girerek siyasi yaşama atıldı, parti içinde etkin görevler aldı. 1936-1958 arasında Kongre üyeliği yapan Lleras, 1943’te ABD büyükelçiliğine atandı. 1944-1945 yıllarında içişleri bakanlığı yaptı.

1945’te istifa eden devlet başkanı Alfonso’ Lopez’ in yerine geçerek 1946’da yapılan seçimlere değin devlet başkanı olarak ülkeyi yönetti. 1948’de antikomünist eğilimli Amerikan Devletleri Orgütü’nün kurulmasına katkıda bulundu. Güney Amerika ülkeleri arasında iktisadi, toplumsal ve kültürel işbirliğini öngören bu örgütün altı yıl süreyle Washington’da genel sekreterliğini yaptı.

1946 seçimlerini, Liberaller’in bölünmesi üzerine, Muhafazakâr Parti’nin adayı Mariano Ospina Perez kazandı. 1948’de Liberal Parti’nin radikal sol kanadının önderi J.E. Gaitân’ın öldürülmesi yıllarca sürecek olan ve binlerce kişinin yaşamını yitirdiği “Şiddet Dönemi” nin (La Violencia) başlangıcı oldu.

1950    seçimlerini kazanarak iktidara gelen muhafazakâr L.Gömez’in başkanlık döneminde şiddet hareketleri daha da yaygınlaştı. Gomez 1953’te Rojas Pinilla önderliğindeki askeri bir darbeyle görevinden alınarak Ispanya’ya sürgüne gönderildi.

Lleras, Amerikan Devletleri Orgütü’ndeki görevini tamamlayıp ülkesine döndükten sonra Liberal Parti’nin başkanlığına getirildi. Temmuz 1956’da Ispanya’ya giderek sürgündeki Gomez ile Pinilla diktatörlüğüne karşı işbirliği konusunda anlaştı. 1957’de Pinilla’nın askeri bir darbeyle görevinden uzaklaştırılmasından sonra, Gömez önderliğindeki Muhafazakârlar’la birlikte “Ulusal Cephe”yi oluşturarak Sitges Bildirgesi’ni imzaladı. 1974’e değin yürürlükte kalacak olan bu bildirge Muhafazakârların ve Liberaller’in dört yılda bir dönüşümlü olarak iktidar olmalarını öngörüyordu.

İlk olarak iktidar olmaları öngörülen Muhafazakârların başkanlığa aday göstermemeleri üzerine Ulusal Cephe tarafından aday gösterilen Lleras seçimleri kazanarak Ağustos 1958’de görevine başladı. Başkanlık döneminde tarım reformu yapıldı, planlı ekonomi uygulaması başlatıldı. Güney Amerika ülkelerine iktisadi ve toplumsal yardımı öngören İlerleme İçin İttifak programı çerçevesinde ABD’den büyük miktarda yardım alan Kolombiya’nın, ABD’ye iktisadi bağımlılığı giderek arttı. Kahve fiyatlarındaki düşüşün neden olduğu iktisadi sorunlar 1962’de ülke ekonomisini tam bir durgunluk noktasına getirdi. İktisadi sorunların ve işsizliğin kitlelerde yarattığı hoşnutsuzluk 1962 seçimlerini Muhafazakâr Parti’nin adayı Guillermo Leon Valencia’nın kazanmasıyla sonuçlandı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski