Carlos Antonio Lopez Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

LÖPEZ, Carlos Antonio (1792-1862)

Paraguaylı devlet adamı. 1844-1862 arasında devlet başkanlığı yapmıştır.

4    Kasım 1792’de Asunciön’da doğdu, 10 Eylül 1862’de aynı kentte öldü. Colegio Seminario de San Carlos’ta felsefe ve tanrıbilim öğrenimini tamamladıktan sonra aynı üniversitede felsefe dersleri vermeye başladı. Diktatör Rodriguez Francia’nın bu üniversiteyi kapatması üzerine hukuk işleriyle uğraşmaya başlayan Löpez 1826’da zengin bir toprak sahibinin kızıyla evlenerek karısının topraklarının bulunduğu Rosario’ya yerleşti. 1840’ta Francia’nın ölümü üzerine başkente döndü.

Mart 1841’de 500 üyeli bir meclis oluşturularak Löpez ve albay Poque Alfonso başkanlığında bir konsül yönetimi kuruldu.l811’de Paraguay bağımsızlığını kazanmış ancak bunu resmen ilan etmemişti. 1842’de konsül yönetimi Paraguay’ın bağımsızlığını resmen ilan etti. 1844’te yeni bir anayasa kabul edilerek devlet başkanlığına Löpez getirildi.

Löpez devlet başkanlığı döneminde komşu ülkelerle siyasi ve iktisadi ilişkiler kurarak Francia döneminde kapanmış olan ülke sınırlarını yeniden yabancılara açtı. Köleliği kaldırdı, orduyu ve kiliseyi yeniden düzenledi. 1845’te ulusal bilincin oluşturucusu olarak gördüğü Paraguay’ın ilk süreli yayını El Paraguaya Independiente’yi (Bağımsız Paraguay) yayımlamaya başladı. Ülke dışından askeri ve teknik uzmanlar getirerek Güney Amerika’nın ilk demiryolu hattı ve telgraf sistemi ile tersane ve demir fabrikasını kurdurdu.

Ülkeyi 1844 anayasasının|kendisine verdiği büyük yetkilerle yöneten Löpez öldüğünde arkasında ekonomisi güçlendirilmiş bir ülke bıraktı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski