LINDBERGH, Charles Augustus (1902-1974)
ABD’li pilot. Atlas Okyanusu’nun üzerinden durmaksızın uçan ilk kişi olarak havacılık tarihine geçmiştir.
4 Şubat 1902’de Michigan Eyaleti’nin Detroit kentinde doğdu, 26 Ağustos 1974’te Hawaii’nin Maui Adası’nda öldü. 1922’de makine mühendisliği öğrenimi görmekte olduğu Wisconsin Üniversitesi’nden ayrılarak Nebraska Eyaleti’nin Lincoln kentindeki bir havacılık okuluna girdi. Uçuş eğitimini tamamladıktan sonra I.Dünya Savaşı’ndan kalma bir uçak satın alarak bir süre Amerika’nın güneybatı eyaletlerinde gösteri uçuşları yaptı. 1924’te ABD Hava Kuvvetleri’nin Texas’daki uçuş okuluna kabul edildi ve bir yıllık bir eğitimin ardından Chicago ile Missouri Eyaleti’nin St.Louis kenti arasında hava postası pilotu olarak çalışmaya başladı.
O sıralarda, New York’tan Paris’e, Atlas Okyanusu üzerinden hiç durmaksızın uçacak kişiye 25 bin dolar ödül verileceği açıklanmıştı. Birçok kişi tarafından denenen ancak sonuçlandırılamayan, bu arada kimilerinin yaşamlarını yitirmeleriyle sonuçlanan bu yolculuğu gerçekleştirmeye karar veren Lindbergh, St.Louis’li bir grup işadamının da desteğini sağlayarak, tek kanatlı yeni bir uçak satın aldı. “Spirit of St.Louis” (St.Louis Ruhu) adını verdiği bu uçakla 20 Mayıs 1927’de New York’taki Long Island’dan havalandı ve 33.5 saat süren, 4.200 kmiik bir yolculuktan sonra Paris yakınlarındaki Le Bourget hava alanına inmeyi başardı. Bir anda çağın kahramanı ilan edilen Lindbergh birçok ülke hükümetince ödüllendirildi ve ABD’ye dönüşünde büyük gösterilerle karşılandı. Aynı yıl Washington’dan Meksika’nın başkenti Mex-sico’ya kadar durmaksızın uçtu, Karayipler’i ve birçok Orta Amerika ülkesini dolaştı. Transcontinental Air Transport ve Pan American Airways şirketlerinin teknik danışmanlığını üstlenen Lindbergh eşiyle birlikte yaptığı uçuşlarda bu şirketlerin koyduğu pek çok yeni sefere öncülük etti, okyanus üzerinde uçuşlar düzenleyerek uygun hava yollarını araştırdı, denizaşırı ülkeleri ziyaret etti.
Lindberghler’in bu canlı yaşamları 1932’de acı bir olayla sarsıldı. Mart ayında iki yaşındaki oğulları kaçırıldı ve 50 bin dolar fidye ödenmesine karşın öldürüldü. Olay kamuoyunda büyük çalkantılara yol açtı, Kongre, federal polisin yetkilerini artırdı, ayrıca hükümete bu tür kaçırma olaylarında idam cezası isteminde bulunma hakkını tanıdı. 1936’da, kaçırma ve öldürme olayından suçlu bulunarak idam edilen bir kişinin suçluluğu konusundaki kuşkular, kamuoyunun duygularının tersine dönmesine yol açınca Lindbergh ailesi bir süre için ABD’den uzaklaşmak ve Fransa’da yaşamak zorunda kaldı.
Fransa’da geçirdiği yıllar içinde Lindbergh, Fransız cerrah ve fizyoloji bilgini Alexis Carrel ile birlikte, kalp ve diğer dokuları vücut dışında canlı tutabilmek amacıyla fizyolojik sıvı dolaşımım sağlayacak bir cam pompa (perfüzyon pompası) geliştirilmesi üzerine çalışmalar yaptı. Öte yandan, Avrupa’da savaş rüzgârları esiyor ve Hitler ülkesini hızla silahlandırıyordu. Lindbergh, Hermann Göering’in çağrısına uyarak Almanya’ya gitti ve Alman Hava Kuvvetleri’nde incelemeler yaptı. Gezisinden sonra Nazi hava gücünün yenilmezliğini savunması ve 1938’de Alman hükümetince ödüllendirilmesi, aleyhindeki hoşnutsuzluğun artmasına neden oldu. Özellikle II. Dünya Savaşı’nın başlarında verdiği, ABD’nin Avrupa’daki kendisini “ilgilendirmeyen” bu savaşa katılmaması gerektiği temasını işleyen demeçleri nedeniyle Başkan Roosevelt tarafından kamuoyu önünde açıkça eleştirilen Lindbergh, ABD Hava Kuvvetleri Komisyonu üyeliğinden istifa etmek durumunda kaldı. 1941’de Japonlar’ın düzenlediği Pearl Harbour baskını üzerine savaş konusundaki görüşünü değiştirerek ABD’nin hava gücünü geliştirme çalışmalarında görev aldı. Danışmanlığını üstlendiği Ford Motor Company ve United Aircraft Company’nin uçak üretimini yönlendirdi, Büyük Okyanus üzerinde askeri amaçlı birçok uçuş yaptı.
Savaşın ardından dingin bir yaşamı seçerek önce Connecticut’a, daha sonra da Hawaii’ye yerleşen Lindbergh, bir yandan yeniden getirildiği Hava Kuvvetlerindeki ve Pan American World Ainvays şirketindeki teknik danışmanlık görevlerini yürütürken bir yandan da anılarını yazdı.
ABD Kongresi’nin Onur Madalyası ve Fransız hükümetinin Legion d’honneur nişanının yanı sıra pek çok ödül kazanan, tarihsel uçuşunun öyküsünü anlatan The Spirit of St.Louis adlı kitabıyla da Pulitzer Armağanı’nı alan Lindbergh’in sivil hava taşımacılığının yaygınlaşmasını sağlayan başarısı, insanlığın gökleri egemenliği altına alma çabasının yürekli bir örneği olarak havacılık tarihine geçmiştir.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi