Daniel David Luckenbill Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LUCKENBILL, Daniel David (1881-1927)

ABD’li arkeolog. Asur ve Babil tarihi araştırmaları ile tanınmıştır.

21 Haziran 1881’de Hamburg’da doğdu, 2 Haziran Î927’de Chicago’da öldü. 1903’te Pennsylvania Üniversitesi’nde başladığı öğrenimini 1905’te Berlin Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra lisansüstü çalışmasını Chicago Üniversitesi’nde sürdürdü. 1907’de doktorasını verdi. 1908-1909 yıllarında Kudüs’teki Amerikan Arkeoloji Okulu’nda çalıştı. Daha sonra Chicago Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve 1923’te de Semitik dil ve edebiyatı profesörü oldu. 1919-1924 arasında Irak’ta Chicago Üniversitesi ve British Mu-seum’un gerçekleştirdiği bazı kazılara epigraf (yazıt uzmanı) olarak katıldı. Ölümüne değin Haskell Müzesi Asur Koleksiyonu’nun da yöneticiliğini yaptı.

Luckenbill, çivi yazılı tabletlerin çözümü ve özellikle Semitik dillerin dilbilgisi konusunda uzmandı. Toplumsal ve iktisadi yaşamla ilgili bilgileri içeren pek çok eski metni okudu, yorumladı ve yayımladı. Asur ve Babil’in iktisat tarihine ilişkin yazıları ve dersleri ile tanındı. Babil kültürünün, özellikle de dininin Incil üzerindeki etkilerini araştıran makaleleri yayımlandı. Asur Kralı Sennacherib’e (İÖ 704-681) ait, dönemin siyasal tarihini açıklayan kraliyet yıllıkları ile ilgili yayımı ve Asur ve Babil kayıtlarını içeren yapıtı önemlidir. Hitit tarihine ilişkin araştırmaları da vardır.

Chicago Doğu Bilimleri Enstitüsü’nde başlatılan Asurca sözlük çalışmalarına, ölümüne değin başkan olarak katılmıştır. Bu çalışmalar, onun ölümünden sonra, onun öngördüğü biçimde sürdürülüp tamamlanmıştır.

•    YAPITLAR
(başlıca): “Hittite Treaties and Letters” American Journal of Semitic Languages, XXXVII, 1921, (“Hitit Tezleri ve Mektupları”); The Annals of Sennache-rib, 1924, (“Sennacherib’in Yıllıkları”); Ancient Records of Assyria and Babylonia, 2 cilt, 1926-1927, (“Asur ve Babil’in Eski Kayıtları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski