LVOV, Georgiy Yevgenyeviç (1861-1925)
Rus siyaset adamı. 1917 Şubat Devrimi’nden sonra kurulan Geçici Hükümet’te başbakanlık yapmıştır.
2 Kasım 1861’de Tula Eyaleti yakınlarında Popovka’da doğdu, 6 Mart 1925’te Paris’te öldü. Eski bir soylu ailesinin oğluydu. Moskova Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü. 1886-1893 arasında içişleri Bakanlığı’nda çalıştı. 1902-1905 arasında Tula Eyaleti’nde Zemstvo (Yerel Yönetim Kurulu) başkanlığı yaptı. 1861’de serfliğin kaldırılmasından sonra toprak sahibi soyluların köylülere toplumsal hizmet götürmek amacıyla oluşturdukları Zemstvo-lar’ın, aynı dönemde toplanan kongrelerine katıldı. 1904-1905 Rus-Japon Savaşı sırasında Rusya’daki tüm Zemstvolar’ın yaralı askerlere yardım göndermeleri için bir kampanya örgütledi. 1905’te Kadet (Konstitutsiyonnaya Demokratiçeskaya-Anayasacı Demokratlar) Partisi’ne katıldı ve Mayıs 1906’da toplanan I.Duma’ya (meclis) milletvekili seçildi. I.Dünya Savaşı başlarında Tüm Rusya Zemstvoları Birliği’nin başkanlığını yaptı; resmi hizmetlerin aksamaması için çeşitli gönüllü çalışma birlikleri kurdu.
1917 Şubat Devrimi’nden sonra 15 Mart’ta kurulan Geçici Hükümet’te başbakanlık ve içişleri bakanlığı görevlerini üstlendi. Anayasacı demokratlardan ve liberallerden oluşan hükümetin, dışişleri bakanı Mil-yukov aracılığıyla, savaşı sürdürme kararında olduğunu açıklaması üzerine 1 Mayıs’ta Petrograd’da başlayan savaş karşıtı büyük kitle gösterilerinin ardından, Milyukov ve savaş bakanı Gruçkov hükümetten ayrıldılar. Lvov 18 Mayıs’ta Sosyalist Devrimciler’in ve Menşevikler’in de katıldığı yeni bir koalisyon hükümeti kurdu.
Lvov, giderek güçlenen devrimci kitle hareketlerini denetim altına alamayan ve Temmuz ayında Alman ve Avusturya ordularına karşı düzenlediği Galiçya saldırısı başarısızlıkla sonuçlanan hükümete karşı 16 Temmuz’da Petrograd’da başlayan ayaklanmanın ardından, 20 Temmuz’da başbakanlıktan istifa ederek yerini Aleksandr Kerenski’ye bıraktı. Ekim Devrimi’nden sonra tutuklandıysa da kaçmayı başa1 rarak bir süre karşıdevrimci Beyaz Ordular’m örgütlenme çalışmalarına katıldı. 1918’de Fransa’ya kaçtıktan sonra, 1918-1920 arasında iç savaş süresince Paris’te karşıdevrimci etkinliklerini sürdürdü.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi