Julius Lothar Meyer (19 Ağustos 1830 - 11 Nisan 1895), Alman kimyager. Kimyasal elementlerin periyodik tablosunun en erken versiyonlarını geliştirmede öncülerden biriydi. Rus kimyacı Dmitri Mendeleev (başlıca rakibi) ile birlikte Robert Bunsen ile çalışmışlardı. Meyer hiçbir zaman ilk verilen adını kullanmadı ve yaşamı boyunca sadece Lothar Meyer olarak bilindi.
Lothar Meyer, 19 Ağustos 1830'da Oldenburg'daki Varel'de doğdu ve 11 Nisan 1895'te Tübingen'de hayatını kaybetti. Tıp eğitimine 1851'de Zürih Üniversitesi'nde başladı ve eğitimini Würzburg Üniversitesi'nde tamamlayarak 1854'te diplomasını aldı. Fizyolojik kimya araştırmalarına ilgi duyarak, kimya bilgisini artırmak amacıyla bir süre Heidelberg'de Bunsen ve Kirchhoff ile çalıştıktan sonra, 1856'da Würzburg Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. 1859'da Breslau Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak atandı ve 1866'da Neustadt-Eberswalde'deki Ormancılık Okulu'nda profesör oldu. 1868'de Karlsruhe Politeknik Okulu'nda kimya profesörü olarak atanmasıyla birlikte, 1870 Prusya-Fransa Savaşı sırasında kısa bir süre hekimlik yapmıştır. Meyer, 1876'da Tübingen Üniversitesi'nde göreve başladı ve 1894-1895 yıllarında rektörlük yaparak, yaşamının sonuna kadar araştırmalarını sürdürdü. 1888'de Prusya, 1891'de St.Petersburg Bilimler Akademisi'ne seçildi ve 1892'de soyluluk unvanı aldı.
Babası Friedrich August Meyer bir doktordu ve annesi Anna Biermann'dı. Varel'deki Altes Gymnasium'a devam ettikten sonra, 1851'de Zürih Üniversitesi'nde tıp okudu. İki yıl sonra, Rudolf Virchow'un öğrencisi olarak Würzburg Üniversitesi'nde patoloji üzerine çalıştı. Zürih'te Carl Ludwig'in öğrencisi olarak fizyolojik kimyaya ilgi duymaya başladı. 1854'te Würzburg Üniversitesi'nden tıp doktoru olarak mezun olduktan sonra, kimya alanındaki kariyerine odaklanmak için Robert Bunsen'in kimya kürsüsünün bulunduğu Heidelberg Üniversitesi'ne gitti. 1858'de Breslau Üniversitesi'nden kimya alanında doktora derecesini alarak, tezini kan üzerinde karbon monoksitin etkileri üzerine yaptı. Solunum fizyolojisiyle ilgilenmesi, oksijenin kandaki hemoglobinle birleştiğini fark etmesine yol açtı.
Gustav Kirchhoff'un matematik öğretisinden etkilenen Meyer, Franz Ernst Neumann'ın öğrencisi olarak Königsberg Üniversitesi'nde matematiksel fizik çalışmalarına başladı ve 1859'da habilitasyonunu aldıktan sonra Breslau Üniversitesi'nde fizik ve kimya alanlarında özel ders veren bir öğretim görevlisi oldu. 1866'da Meyer, Neustadt-Eberswalde'deki Ormancılık Akademisi'nde göreve başladı, ancak iki yıl sonra Karlsruhe Politeknik Okulu'nda profesörlük görevine atandı.
1872'de Meyer, August Kekulé tarafından birkaç yıl önce önerilen benzol halkasındaki altı karbon atomunun yalnızca tek bağlarla bağlandığını ilk kez öneren kişi oldu. Fransa-Prusya Savaşı sırasında Politeknik Okulu bir hastane olarak kullanıldığında, Meyer yaralıların bakımında aktif rol aldı. 1876'da Meyer, 64 yaşında felç sonucu hayatını kaybettiği 11 Nisan 1895'te Tübingen Üniversitesi'nde kimya profesörü olarak görev yaptığı zamana kadar.
Periyodik tablo
Meyer, elementlerin periyodik sınıflandırmasındaki rolüyle en çok tanınır. John A. R. Newlands'ın İngiltere'de yaptığı gibi, elementlerin atom ağırlıklarına göre sıralanması durumunda, benzer kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip gruplarının periyodik aralıklarla tekrarlandığını gözlemledi. Ona göre, eğer atom ağırlıkları ordinatlar olarak ve atom hacimleri abscissae olarak çizilirse - elde edilen eğri bir dizi maksimum ve minimumu içerir - en elektro-pozitif elementler atom ağırlıklarına göre eğrinin zirvelerinde görünür.
1862'de Breslau'da yazmaya başladığı ve iki yıl sonra yayımlanan Die modernen Theorien der Chemie adlı kitabı, 28 element içeren bir erken periyodik tablo içeriyordu ve elementleri valanslarına göre altı aileye ayırıyordu - ilk kez, elementler valanslarına göre gruplandırılmıştı. O zamana kadar elementleri atom ağırlıklarına göre düzenleme çalışmaları, elementlerin eşdeğer ağırlıklarının atom ağırlıklarına göre yaygın olarak kullanılması nedeniyle engellenmişti.
Meyer, elementlerin sınıflandırma tablosu hakkında yatay form (1864) ve dikey form (1870) olmak üzere makaleler yayınladı; bu makalelerde periyotların serilerinin, alkali toprak metal grubu bir elementle uygun bir şekilde sonlandırıldı.
Meyer Tablosu, 1870
1869'da, Dmitri Mendeleev o zamana kadar bilinen tüm elementlerin bir periyodik tablosunu yayımladı (daha sonra tabloyu tamamlamak için birkaç yeni element tahmin etti ve bazı atom ağırlıklarını düzeltti). Birkaç ay sonra, Meyer, 1864 tablosunun gözden geçirilmiş bir versiyonunu içeren bir makale yayımladı; bu versiyon neredeyse tüm bilinen elementleri içeriyordu ve Mendeleev tarafından yayımlanan tabloya benziyordu.
Eserler (Başlıca):
Die modernen Theorien der Chemie und ihre Bedeutung für die chemische Statik (1864) - "Kimyanın Çağdaş Kuramları ve Bu Kuramların Kimyasal Statik Açısından Anlamı"
Grundzüge der theoretischen Chemie (1890) - "Kuramsal Kimyanın Temelleri"