LICINIUS (250-325)
Roma imparatoru. 313-324 arasında Constantinus’la birlikte imparatorluğu yönetmiştir.
Valerius Licinianus Licinius, İllirya’da (Orta Yugoslavya) doğdu. Doğum tarihi kesin değildir. Ekim 325’te öldü. Ölüm yeri bilinmiyor. Köylü kökenliydi. Ordu içinde yükselerek 308’de Galerius’un konsül seçilmesinden sonra augustus (imparator) unvanını aldı. Galerius onun Batı Avrupa’daki toprakları yönetmesini istiyordu. Ancak oraları paylaşıldığından Licinius’a Pannonia (Kuzey Yugoslavya) bölgesi verildi. Maximinus Daia, Licinius’un buraya getirilmesine karşı çıktı ve çok geçmeden o da augustus oldu. Böylece iki augustus iki caesar sistemi sona erdi. Galerius başkandı ve altı augustus’la birlikte Roma İmparatorluğu’nun yönetimini paylaşıyordu. Bu yeni sistem genel bir anlaşma temeline dayanmadığı için sağlam değildi.
311’de Galerius’un ölümünden sonra, Maximinus Daia Asya’daki toprakları ele geçirerek İstanbul’a doğru yürüyüşe geçti. Licinius da boğazın karşı kıyısına ilerledi, ancak burayı aralarında sınır kabul ederek anlaştılar. Licinius öteki augustus Constantinus’a destek olmak için 313’te üvey kızkardeşi Constantia ile evlendi. Licinius’un Constantinus’un müttefiki olması üzerine Maxentius ve Maximinus bir araya geldiler. Maximinus’un boğazları geçerek Avrupa’da ilerlemesi üzerine Licinius Milano’dan orduyla hareket ederek 30 Nisan 313’te Campus Serenus’ta Maxi-minus’un ordusunu büyük bir bozguna uğrattı. Böy-
lece bütün Doğu, Licinius’un eline geçti. İmparatorluk Licinius ve Constantinus arasında bölündü. Ancak ikisi arasındaki anlaşma bir süre sonra bozuldu. Constantinus Licinius’a savaş açtı. İki ordu 314’te Cibalae yakınında karşılaştı. Licinius’un ordusu yenildi. Licinius’a Avrupa’da yalnız Thrakia (Trakya) kaldı. Licinius ile Constantinus arasındaki zoraki anlaşma sekiz yıl daha sürdü, Licinius’un Hıristiyanlık’ı öbür dinlere eşit tutan Milanon Buyruğu’na uymayarak Hıristiyanlar’a karşı baskı uygulaması ve caesar seçimi konusundaki anlaşmazlık iki imparator arasında savaş çıkmasına neden oldu. Constantinus, Licinius’u 325’te önce Hadrianopolis’te (Edirne) sonra da Chrysopolis’te (Üsküdar) yenilgiye uğrattı. Licinius 300.000 askerle Nicomedia’ya (İzmit) kaçtı. Constantia kocasının hayatının bağışlanmasını sağladı. Thessalonika’ya (Selanik) sürülen Licinius, Ekim 325’te ayaklanma ve devlete ihanet suçundan idam edildi.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi