LILIENTHAL, Otto (1848-18%)
Alman, mucit. Kanatlı “süzülme uçuşu” nun ve planörcülüğün öncülerindendir.
24 Mayıs 1848’de Prusya’nın Anklam kentinde doğdu, 10 Ağustos 1896’da Rhinow yakınlarında öldü. Potsdam ve Berlin’de ticaret ve iktisat eğitimi gördü, 1870-1871 arasında Fransa’yla savaşan Prusya ordusunda görev yaptı. On yıl kadar sanayi kuruluşlarında çalıştıktan sonra kendisini tümüyle havacılığa ve sonunda ölümüne neden olan uçma denemelerine verdi.
Lilienthal çok genç yaşlardan başlayarak uçmaya karşı büyük bir ilgi duymuştu. Önceleri de pek çok kişi kuşların uçuşuna öykünmüş, 17.yy’da Hezarfen Ahmed Çelebi Galata Kulesi’nden Üsküdar’a dek süzülmeyi başarmış, 18.yy’da ise Portekizli Cizvit Gusamo, Sen Nehri’ni geçmeye çalışan Bacqueville markizi ve papaz Deforges uçma tutkularını yaşamlarıyla ödemişlerdi. Balonun yaygınlaşmasından sonra 1856’da, Jean-Marie Le Bris (1812-1872) planörün atası sayılabilecek bir araçla başarılı bir “süzülme uçuşu” denemesinde bulunmuştu.
Lilienthal 1868’de kollarına taktığı kanatlan çırparak uçuş denemelerine girişti. Sonraları kuşların, özellikle de leyleğin uçuşunu, kanat çırpmadan havada süzülüşünü inceleyerek kavisli kanatlarla ve rüzgârın itmesine gerek kalmadan, hava akımlarının yardımıyla yatay uçuşların yapılabileceği kanısına vardı. 1877’de kanatlarla süzülme uçuşu denemelerine girişti. Asıl başarısına ise 1891’de geliştirdiği kanatlı bir uçuş aracıyla ulaştı. Çıtalar arasına gerili bezlerden oluşan, kanat ve kuyruk takımının ağırlığı 20 kg’ı, eni 7 m’yi, yüzey alanı ise 14 m”yi bulan aracının orta kısmında bulunan bir çembere asılan Lilienthal koşarak hız alıyor ve bir tepenin üzerinden kendisini boşluğa bırakıyordu; havadayken de vücut hareketleriyle yönünü ve dengesini sağlayarak bir süre süzülüyordu. 1883’ten 1886’va dek 2 binin üstünde ucus
gerçekleştiren Lilienthal 300 m’lik erime ve saatte 15 km’lik bir hıza erişebilmiş, bu başarısıyla planörcülüğün hızla yayılmasına ve dönemin gözde spor dallarından birine dönüşmesine yol açmıştı.
1895’te çift kanatlı araçlarla uçma çalışmaları yapan Lilienthal, 1896’da kanatlara hareket sağlayacak bir motor kullanmayı düşündü. Ne var ki, Stollerier Dağı’nda giriştiği deneme sırasında, aeoro-dinamik yapısı motorlu uçuşa uygun olmayan aracı havada parçalanınca yere çakıldı ve aldığı ağır yaralar sonucu öldü.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi