Pedro Lopez de Ayala Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LOPEZ DE AYALA, Pedro (1332-1407)

İspanyol tarihçi ve devlet adamı. Hizmet ettiği dört Kastilya kralının iktidar yıllarını anlatan kitabıyla tanınmıştır.

Bask’ta Vitoria’da doğdu, Calahorra’da öldü. Amcası kardinal Barroso tarafından eğitildi. 21 yaşındayken, daha sonra Kastilya kralı olacak olan prens Pedro’nun hizmetine girdi; onun 1350’de kral olmasından sonra da hizmetini sürdürdü. Pedro’yla üvey kardeşi Tastamara Prensi Enrique’in arası açılınca Enrique’in yanma geçti ve onun bayraktarı olarak 1367’deki Nâjera Savaşı’na katıldı. Pedro’nun yanında savaşan İngilizler’e tutsak düşerek İngiltere’ye götürüldü. Bir süre sonra fidye karşılığı serbest bırakıldı. Kastilya’ya dönünce, 1369’da kardeşi Ped-ro’yu öldürerek tahta geçen II.Enrique’in hizmetine girdi. Daha sonra sırasıyla II.Enrique’in oğlu I.Juan’a ve III.Enrique’e diplomat ve asker olarak hizmeti ona çeşitli unvanlar ve servet kazandırdı. 1385’te Aljubar-rota’daki savaşta bu kez Portekizliler tarafından tutsak alındı. Kastilya’ya geri döndükten sonra kendi- sine yeni unvanlar verildi. 1398’de III.Enrique onu Kastilya büyük mühürdarı yaptı. Lopez de Ayala, ölünceye değin bu görevde kaldı.

Lopez de Ayala, asıl ününü tarihçi olarak kazanmıştır. Cronicas de los rey es de Castillas (“Kastilya Krallarının Kronikleri”) adlı kitabında hizmet ettiği dört kralın saltanat dönemlerini anlatmıştır. Rimado de Palacio’dz (“Saray Şiirleri”) ise dönemin toplumsal ve siyasal sorunlarını ele almış, devlet ve kiliseye ilişkin taşlamalara yer vermiştir.

Lopez de Ayala, Ispanya’nın ilk çağdaş tarihçilerinden biri olarak kabul edilir.

•   YAPITLAR (başlıca): Cronicas de los reyes de Castillas, (ö.s.), 1779-1780, (“Kastilya Krallarının Kronikleri”); Rimado de Palacio, (ty), (“Saray Şiirleri”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski