MASSEY, William Ferguson (1856-1925)
İrlanda asıllı Yeni Zelandalı devlet adamı. 1912-1925 arasında başbakanlık yapmıştır.
26 Mart 1856’da İrlanda’da Londonderry kentinde doğdu, 10 Mayıs 1925’te Yeni Zelanda’da Welling-ton’da öldü. 1870’te ailesiyle birlikte Yeni Zelanda’ya göç etti ve Auckland yakınlarında çiftçilik yapmaya başladı. 1894’te parlamentoya seçilerek siyasete atılmadan önce çiftçilerin oluşturdukları bir örgütte yöneticilik yaptı. Parlamentoda hiçbir partiye bağlı olmayan Muhafazakârlarla birlikte muhalefet grubunda yer alan Massey, 1903’te muhalefet önderi oldu. 1909’da Reform Partisi’ni kurduktan sonra 1912’de başbakan oldu ve ölene değin bu görevini sürdürdü.
Massey başbakan olduğunda, ülkeyi 21 yıldır Liberal Parti yönetmekteydi. Reform Partisi, kiracı köylülere işledikleri toprağın mülkiyetinin satılacağı vaadiyle, özellikle kuzeydeki kırsal nüfustan oy alarak 1912’de iktidara geldi ve iktidarı boyunca çiftçilerin meslek örgütleriyle sıkı ilişkiler içinde oldu. Massey’nin iktidara gelmesinin hemen ardından,Wai-hi’de maden işçileri, Wellington’da liman işçileri hakem kurulunun saptadığı ücret düzeyini yaygın grevlerle protesto etmeye başladılar. Sendikal hareketin büyümesi üzerine, yönetim grevleri zor kullanarak bastırdı. Massey iktidarının işçilere karşı takındığı sert tutum Liberal Parti içindeki sol grubun bu partiden ayrılarak İşçi Partisi’ni kurmasında etkili oldu.
I.Dünya Savaşı’nda Yeni Zelanda, İngiltere’yi hem asker hem de gıda ve yün yollayarak destekledi. Savaş aleyhtarı muhalefeti etkisizleştirebilmek ve iktidarını sürdürebilmek için Liberal Parti’yle koalisyon hükümeti kuran Massey 1917-1918 yıllarında, Liberal Parti başkanı Ward ile, İngiltere’de Lloyd George’un oluşturduğu “savaş hükümeti”nin toplantılarına katıldı. Savaş yıllarında, dış pazarların genişlemesi ve yüksek fiyatlar nedeniyle ihracatta başarı kazanılırken, savaşı izleyen yıllarda İngiltere’nin tarım ürünleri talebinin düşmesiyle çiftçiler sıkıntıya girdiler. Massey iktisadi sorunları çözebilmek için devlet denetimini artırmaya çalıştıysa da yüksek fiyatlar nedeniyle kentlerdeki ve kırsal kesimdeki huzursuzluklar başbakanlığının sonuna değin sürdü.
1919’da yapılan seçimlerde Reform Partisi salt çoğunluğu sağlayınca Massey, hükümeti tek başına oluşturdu. Savaş sonrasında Yeni Zelanda’nın barış konferansına delegasyon göndermesi, Versailles Antlaşmasını onaylaması ve Milletler Cemiyeti’ne girmesi gibi uluslararası gelişmeler, ülkenin egemen devlet statüsü kazanmasının ilk adımlarını oluşturdu. Ancak Reform Partisi önderleri, İngiliz Uluslar Topluluğu içindeki dominyonların tek tek egemenlik statüsü elde etmelerine sürekli karşı çıktılar. Massey, partisinin yeniden seçimleri kazandığı 1925 seçimlerinden kısa bir süre önce öldü.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi