Bernard Groethuysen Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GROETHUYSEN, Bernhard (1880-1946)

Alman, filozof ve bilgin. Dilthey’in felsefe tarihine uyguladığı yöntemi geliştirmiş ve geniş bir alana yayılmasına çalışmıştır.

9    Ocak 1880’de Berlin’de doğdu, 17 Eylül 1946’da Luxemburg’da öldü. Berlin’de öğrenim gördü, sonra Berlin Universitesi’nde, Dilthey’den felsefe okudu. Bir süre Yunan filozofları ve felsefe tarihi üzerinde çalıştı. Bütün çalışmalarında Dilthey’in geliştirdiği ve bilginin tarih içindeki gelişimini açıklamayı konu edinen yöntemini uyguladı. 1931-1933 arası Berlin Üniversitesi’nde felsefe profesörü olarak görev aldı. Ondan sonra, yaşamının büyük bir bölümünü Paris’te geçirdi.

Dilthey Okulu’na bağlı olan Groethuysen, daha çok antropoloji sorunları üzerinde durdu, bunların tarih boyunca ele alınış biçimlerini, gelişim aşamalarını, sonunda felsefede antropoloji dizgesinin doğuşunu inceledi. Ayrıca sosyalizmin kaynaklan, gelişmesi konusunu tarih süreci içinde ele aldı. Bu sorunlara, insanı anlama ve açıklama düşüncesiyle yaklaşan Groethuysen’e göre, insanın anlaşılması içinde yaşadığı çevreyle ele alınmasına bağlıdır. İnsan çevresiyle bir bütündür, onu ilgilendiren sorunlar yaşadığı çevreyle de bağlantılıdır.

•    YAPITLAR (başlıca): Entstehung der bürgerlichen \Velt und Lebensanschauung in Frankreich, 1927, (“Fransa’da Uygarca Bir Yaşam ve Evren Anlayışının Doğuşu”); Phaosophische Antropologie, 1931, (“Felsefe .Antropolojisi”); Dialektik der Demokratie, (“Demokrasinin Diyalektiği”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski