Godefroi de Bouillon Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

GODEFROI DE BOUILLON (1060-1100)

Fransız, komutan. I.Haçlı seferinin önderlerinden biri olmuş, Kudüs Haçlı Krallığı’nı kurmuştur.

Belçika’da Baisy’de doğdu, 18 Temmuz 1100’de Kudüs’te öldü. Boulogne kontu II.Eustache ile Aşağı Lorraine dükü II.Godefroi’un (Godefroi le Barbu) kızı Ida’nm oğludur. 1076’da dayısı Godefroi le Bossu’nun (Sakallı Godefroi) ölümünden sonra Kutsal Roma-Germen imparatoru IV.Heinrich ona Bouillon lordluğunu da içine alan Anvers markiliğini verdi. IV.Heinrich’in Saksonlar’a ve Papa VII.Grego-rius’a karşı mücadelesine şövalye olarak yardımcı olan Godefroi, bu hizmetlerinin karşılığı olarak 1089’da Aşağı Lorraine dükü oldu.

Godefroi, 1096’da Hıristiyanlar’ca Müslümanlar’a karşı başlatılan I.Haçlı Seferi’ne katıldı. Sefer giderlerini karşılamak amacıyla mülklerini sattı ve kardeşleri Baudouin ve Eustache ile birlikte yaklaşık 10.000 kişilik bir güç oluşturdu. Komutasındaki bu birlikle Macaristan ve Balkanlar’dan geçerek Aralık 1096’da Haçlı ordularının buluşma yeri olan Cons-tantinopolis’e (İstanbul) vardı. Bizans İmparatoru

I.Aleksios’a bağlılık yemini etti. Diğer Haçlı önderleriyle birlikte Anadolu’ya geçerek Türkler’e karşı savaştı. Temmuz 1099’da Haçlı ordularının Fatımî-ler’in elindeki Kudüs’ü kuşatması sırasında Godefroi çarpışmalarda ön saflarda yer aldı. Kentin ele geçirilmesinden sonra Kudüs kralı seçildi. Ancak kral unvanını kabul etmeyerek kendini Hz.İsa’nın Mezarı’nın Koruyucusu unvanıyla tanımladı. Ağustos 1099’da Askalan’da Fatımî ordusunu yendi. Böylece Filistin’in büyük bir kısmı Haçlılar’ın denetimine geçti. Ölümünden sonra yaşamı destanlara konu oldu.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski