Guggenheim Meyer - Daniel Kardeşler Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

GUGGENHEIM, Meyer (1828-1905) Daniel (1856-1930)

ABD’li sanayiciler. Madencilik alanında dünya çapında bir tekel oluşturmuşlardır.

Meyer Guggenheim, 1 Şubat 1828’de İsviçre’nin Langnau kentinde doğdu, 15 Mart 1905’te Florida Eyaleti’nde Palm Beach’te öldü. Yahudi bir ailenin oğluydu. 1847’de ailesiyle birlikte İsviçre’den Phila-delphia’ya göç etti. Çeşitli işlerle uğraştıktan sonra, İsviçre’den dışalımını yaptığı makine işi dantelleri satmak üzere büyük bir şirket kurdu. 1881’de bir alacağı karşılığında iki Colorado gümüş madeninin yarı hissesini aldıktan sonra madenciliğe yöneldi, 1895’te Colorado’da büyük bir tasfiyehane kurarak iş yaşamından çekildi; işinin yönetimini Daniel Guggenheim ve diğer oğulları üstlendiler.

Daniel Guggenheim, 9 Haziran 1856’da Philadelphia’da doğdu, 28 Eylül 1930’da New York yakınlarındaki Post Washington’da öldü. İyi bir işletme yöneticisi olmak üzere yetiştirildi. Gençliğinde diğer altı kardeşiyle birlikte babasının işinde çalıştı. Dantel işini yürütmek üzere on bir yıl İsviçre’de bulundu. Guggenheimlar’ın 1901’de, ABD’nin en büyük madencilik sanayilerini kapsayan Amerikan Tasfiye ve Arıtma Şirketi adlı tröstü ele geçirmelerinden sonra şirketin yürütme komitesinin başkanı oldu. 1919’a değin sürdürdüğü bu görevi sırasında tröstün sağladığı olanakları kullanarak, Guggenheimlar’ın Meksika, Alaska, Bolivya, Şili, Angola ve Belçika gibi ülkelerde dev maden yataklarına sahip olmalarını sağladı.

Guggenheim’lar bir yandan maden çıkardıkları ülkelerin ekonomileri üzerinde sıkı bir denetim kurarak, diğer yandan madenin arzını, işlenmesini ve nihai ürünün pazarlanmasını denetleyerek servetlerini büyüttüler. Büyük ölçekli ve sermaye yoğun teknoloji kullandıkları işletmelerinde teknoloji geliştirme çalışmalarına önem vermeleri, o zamana değin yeterli sermaye ve teknoloji kullanılmaması nedeniyle çıkartılamayan madenlere ulaşmalarını, üretimi standartlaştırmalarını ve maden çıkartma işlemlerinde maliyeti düşürmelerini, böylece madencilik alanında dünyanın en büyük şirketler topluluğu durumuna gelmelerini sağladı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski