Kasım Gülek Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GÜLEK, Kasım (1905 – 19 Ocak 1996, Washington, D.C., ABD)

Türk siyaset adamı. 1950-1959 arasında CHP genel sekreterliği yapmıştır.

Adana’da doğdu. Galatasaray Lisesi ve Amerikan Koleji’nde öğrenim gördü. Yükseköğrenim için Fransa’ya gitti. 1928’de Paris Siyasal Bilimler Okulu’ nu bitirdi. ABD’de Columbia Universitesi’nde iktisat doktorası yaptı. Ardından Cambridge’de maliye öğrenimi gördü. Berlin Üniversitesi’nde de hukuk doktorası yaptı. Daha sonra siyasete atılan Gülek, 1939’da Bilecik milletvekili seçilerek meclise katıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetiminde görev aldı. 1946’dan sonra Seyhan (Adana) milletvekili oldu. Eylül 1947’den Haziran 1948’e değin I.Haşan Saka hükümetinde bayındırlık bakam; Haziran 1948’den Ocak 1949’a değin de II.Haşan Saka hükümetinde ulaştırma bakanı olarak görev aldı. Ocak 1949’da kısa bir süre için devlet bakanlığı görevini üstlendi.

CHP içinde İsmet İnönü’ye muhalefet eden kanatta yer alan Gülek, CHP’nin muhalefete geçtikten sonra topladığı ilk kurultay olan 8.Kurultay’da partiyi demokratikleştirme doğrultusunda alınan, genel sekreterin genel başkan ve genel yönetim kurulunca değil, kurultay tarafından seçilmesi kararı üzerine İnönü’nün adayı Nihat Erim’e karşı muhalefetin adayı olarak Haziran 1950’de genel sekreter seçildi. Haziran 1953’teki lO.Kurultay’da İnönü genel sekreter seçiminde eski yönteme dönülmesini önerdiyse de Gülek buna karşı çıktı ve kendisini destekleyen kurultay tarafından yeniden genel sekreter seçildi. Çanakkale’nin Geyikli ilçesinde meydana gelen olayların ardından uğradığı yoğun eleştiriler üzerine 27 Eylül 1959’da, dokuz yıldır sürdürdüğü genel sekreterlik görevinden istifa etti.

Gülek, 27 Mayıs sonrası Kurucu Meclis’te görev aldı. Mart 1961’de Tanin adlı bir gazete çıkarmaya başladı. 1961 ve 1965 seçimlerinde Adana milletvekili olarak meclise giren Gülek, Ekim 1969 seçimlerine katılmadı ve 5 Kasım 1969’da Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından kontenjan senatörlüğüne atandı. 1971’de senatörlük süresi sona eren Gülek, 1973’te aktif siyasetten çekildi.

Uluslararası kariyerinde ise, Birleşmiş Milletler Kore Komisyonu Başkanlığı, Kuzey Atlantik Asamblesi Başkanlığı, Avrupa Konseyi Kurucu Üyeliği, Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi Başkan Yardımcılığı, NATO Parlamenterler Konferansı Başkan Yardımcılığı, Atlantik Enstitüsü Başkanlığı, Doğu Akdeniz Kalkınma Enstitüsü İkinci Başkanı görevlerinde bulundu.

Kasım Gülek, 19 Ocak 1996’da nefes darlığı tedavisi gördüğü Washington, D.C.‘deki Walter Reed Askeri Hastanesi’nde 91 yaşında öldü. Gülek, iki çocuk babasıydı. Gülek, V. Ecevit Hükümeti‘nde Devlet Bakanı olan Tayyibe Gülek’in babasıdır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski