Samuel Grubbe Kimdir, Hayatı, Felsefesi, Hakkında Bilgi

GRUBBE, Samuel (1786-1853)

İsveçli filozof ve tanrıbilimci. Tanrısal varlığın bireysel bir töz olduğu görüşüne dayalı bir tanrıbilim kurmaya çalışmıştır.

9    Şubat 1786’da Stockholm’de doğdu, 6 Kasım 1853’te Gothenbourg’ta öldü. Uppsala Üniversitesi’nde uzun yıllar felsefe, hukuk ve tanrıbilim okuttu. İlkin Schelling’in yapıtlarım, sonra Kant’m felsefesini ve Orta Çağ tanrıbilimcilerini inceledi. Kuramsal bir tanrıbilimciliğe yönelerek, bütün düşüncelerini Tanrı’nın varlığı ve özü konularında yoğunlaştırdı. Bu çalışmalarıyla Biberg ve Boström gibi İsveçli idealist filozoflar arasında bir geçiş oluşturdu. İlk yapıtlarında Schelling’in etkisi görülür. Deneysel psikolojiyle ilgili çalışmaları da vardır.

Grubbe’ye göre Tanrı, bireysel bir tözdür. Bu, “Bir”liğinin evrensel oluşundan dolayıdır. Nasıl evren kendi bütünlüğü içinde “Bir” ise, Tanrı da kendi varlığının sınırsızlığı içinde “Bir”dir. Tanrı, insana özgü ahlak nitelikleriyle tanımlanamaz. Tanrısal varlık zaman ve uzay karşısında da saltık bağımsızdır. Tanrısal varlığın özünü oluşturan, yüce bir tanrısal anlık ve tanrısal bilinçtir. Tanrısal varlık için kendi tözü dışında bir koşul yoktur; o kendi kendisinin koşuludur.

Sonlu ve sınırlı olan ruhlar, tanrısal tözden bağımsız olamazlar. Bunların gerçek özleri, Tanrısal düşüncedir. Birey de, tanrısal bir ahlak yükümlülüğü taşır. Ancak bunun kavranabilmesi, insan bilincinde, Tanrı’nm kutsal istencinin yansımasının bulunduğunun anlaşılmasına bağlıdır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski