HEILBRONN, Alfred (1885-1961)
Alman botanik uzmanı. Uzun yıllar İstanbul Üniversitesinde ders vermiş ve Türkiye’nin bitki örtüsünü incelemiştir.
Fürth’de doğdu, Münster’de öldü. 1909’da Münih Üniversitesi’ni bitirip, bir süre Berlin Tierârz-liche Hochschule ve Haberlantd Institut’ta, ardından Münster Botanik Enstitüsü’nde çalıştıktan sonra, 1914’te Kaiser Wilhelm Üniversitesi’nde botanik ve genetik doçenti, 1920’de profesör oldu. Yahudi asıllı olduğu için 1933’te Nazi yönetiminden kaçarak Türkiye’ye gelen ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinin (İÜFF) botanik kürsüsünde görev alan Heil-bronn, 1956’da emekliye ayrılarak ülkesine dönünce-ye değin yirmi üç yıl boyunca öğretim görevini ve araştırmalarım sürdürdü, İÜFF’ye bağlı zengin bir Botanik Enstitüsü’nün kurulmasını sağladı.
Önce İstanbul çevresinin bitki örtüsünü inceleyen Heilbronn’un 1937’den sonra Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerini kapsayan on sekiz yıllık araştırmaları iki ayrı derlemeyle sonuçlandı. Bir yandan, Anadolu’da tedavi amacıyla kullanılan geleneksel tıbbi bitkilere ilişkin incelemeleri 1941’de hazırlanan Türk Kodeksi’nin bitkiler bölümüne temel oluştururken, öte yandan Türkiye florasından derlediği 30.000’i aşkın bitki örneği Botanik Enstitüsü’ne çok değerli bir herbaryum kazandırdı. Ayrıca, çalışma arkadaşlarıyla birlikte, Uludağ florasından derlenmiş bir bitki koleksiyonu oluşturan Heilbronn, Türkiye’ ye ilişkin incelemelerini ve ders notlannı Türkçe olarak yayımlamıştır.
• YAPITLAR (başlıca): Narkose im PfUnzenreich, 1914, (“Bitkiler Dünyasında Narkoz”); Monogenomatik ve digenomatik Serhasların Mutahilitesi Hakkında, 1935; ispençiyari Nebatat, 1940; Botanik ve Genetiğe Giriş, 1950.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi