Alvin Hansen Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HANSEN, Alvin Harvey (1887-1975)

ABD’li iktisatçı. Keynesçi iktisat Okulu’nun öncülerindendir.

23 Ağustos 1887’de Güney Dakota’da, Viborg’ da doğdu, 6 Haziran 1975’te Virginia’da, Alexandria’ da öldü. Bir çiftçi ailesinin çocuğudur. 1918’de Wisconsin Universitesi’ni bitirdi.1919-1936 arasında Minnesota ve 1936-1960 arasında Harvard üniversitelerinde iktisat profesörü olarak ders verdi. Başkan Roosevelt yönetiminde çeşitli danışmanlık görevlerinde bulundu, ABD’de sosyal güvenlik sisteminin kurulmasında yardımcı oldu.

Keynesçi bir iktisatçı olarak, S.Harris, A.P.Lerner, L.Klein, P.A. Samuelson gibi iktisatçılarla birlikte Keynes’in düşüncelerini geliştirmeye çalıştı. Özellikle iktisadi canlanma ve gerileme dönemleri, durgunluk, uluslararası para sistemi, parasal denge koşulları ve maliye politikası gibi konular üzerinde durdu. Keynes’in vergi ve harcama politikasını geliştirdi, kurduğu modeller yardımıyla kuram ile uygulama arasında uygunluk sağlamaya çalıştı.

Hansen’e göre, özel harcamaların tam istihdamı sağlamak bakımından yetersiz olduğu durumlarda,
devlet harcamalarındaki artış yalnız atıl kapasitenin kullanımı ve gelir artışı sağlamakla kalmamakta, doğrudan doğruya (örneğin kurulan bir parkla) insanların gereksinmelerini karşılamakta, ya da (örneğin, eğitim hizmetleri sağlamakla, ya da hastane yapmakla) etkinliği artırmakta ve sermaye birikimi yaratmaktadır.

Hansen, 1930’lu yılların sonlarında, gelişmiş kapitalist ülkelerin kaçınılmaz olarak uzun süreli bir iktisadi durgunluk dönemine gireceğini öne sürdü. “Sürekli Durgunlaşma Tezi” olarak bilinen bu sava göre, keşfedilecek yeni toprakların kalmaması, nüfusun artış haddinin düşmesi, son buluşların sermaye tasarruf eden tipte olması, gelir arttıkça marjinal tüketim eğiliminin düşmesi, yatırım gereksinmesini azaltmakta ve gelişmiş ekonomiyi durgunluğa sürüklemekteydi. Toplam taleple potansiyel üretim arasındaki fark açıldıkça işsizlik artacak ve gelir düşecekti. II. Dünya Savaşı sonrası gelişmeler, Hansen’in kötümserliğini haksız çıkardı.

Hansen, Keynes modelinin bir genel denge sistemine dönüşmesinde de yardımcı oldu. Keynes’in basit şemasına göre, para arzındaki bir artış faiz haddini düşürmekte, daha düşük faiz haddinde daha çok yatırım yapılmakta, bu da geliri artırmaktaydı. Ne var ki, daha yüksek bir gelir, para talebini artırdığı için faiz haddini yükseltmeliydi. Hicks, Modigliani ve Hansen, gelirin ve faiz haddinin aynı anda dengeye geldiği bir genel denge modeli oluşturdular.

•    YAPITLAR (başlıca): Full Recoveıy orStagnatıoni, 1938, (“Tam İktisadi Canlanma mı, Yoksa Durgunlaşma mı?”); FiscalPolicy and Business Cycles, 1941, (“Maliye Politikası ve Konjonktür Dalgalanmaları”); Monetary Theory and Fiscal Policy, 1949, (Para Teorisi ve Maliye Politikası, 1959); A Guide to Keynes, 1953, (“Keynes’i Anlamak İçin Bir Rehber”); Eçonomic Issues of the 1960’s, 1960, (“1960’lı Yılların İktisadi Çıkış Yollan”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski