Amand Bazard Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BAZARD, Saint-Amand (1791-1832)

Fransız düşünür. Charbonnerie Hareketi’nin kurucularından ve Saint-Simoncu Okul’un en önemli temsilcilerindendir.

19 Eylül 1791’de Paris’te doğdu. 29 Temmuz 1832’de Courtry’de öldü. Bir süre Seine Vilayeti’nde memurluk yaptıktan sonra Joubert, Buchez ve Flo-tard ile birlikte, 1818’de monarşi yerine cumhuriyeti getirmeyi amaçlayan gizli Amis de la Verite (Gerçeğin Dostları) locasını kurdu. 1821’de yine Buchez ile birlikte Kutsal İttifak’m 1789’dan önceki siyasal ortamı canlandırma yolundaki girişimine ve Bourbon Hanedam’na karşı Charbonnerie Derneği’ni kurdu ve bu hareketin Fransa’da yayılmasında etkin rol oynadı. 1821 ve 1822 komplolarına katıldı. 1822’deki Belfort ayaklanmasının bastırılması sonucunda, gıyabında ölüme mahkûm edildi. Charbonnerie Hareketi’nin başarısızlığa uğramasının yarattığı düş kırıklığı içinde, derneğin faaliyetini durdurmak için toplanan Bordea-ux kongrelerinde başkanlık yaptı.

1825-1826’da Buchez ve Enfantin ile birlikte Saint-Simoncu çizgide olan ve genel anlamda üretim artışım savunan Producteur adlı dergiyi yayımladı. 1828-1830 arasında Organisateur 1831-1832 arasında ise Globe adlı yayınların redaktörlüğünü yaptı.

Bazard Charbonnerie Hareketi’nin yenilgisi üzerine Saint-Simon’u incelemeye yönelmiş ve kısa süre içinde Enfantin ile birlikte Saint-Simonculuk akımının önde gelen temsilcilerinden biri olmuştur. Bazard 1828’de Jeremy Bentham’ın Def ence of Usury (“Tefeciliğin Savunulması”) adlı kitabını Fransızca’ya çevirmiş ve bu sırada bireyci felsefeyi inceleme olanağı bulmuştur. 1830’da Enfantin ile birlikte yazdığı L’exposition de la doctrine de St. Simon (“Saint-Simon Doktrini’nin Açıklanması”) adlı kitabında Bentham’ m bireysel yarar temeline dayanan felsefesini eleştirmiş ve Saint-Simoncu tarih felsefesini sistemli bir biçimde ortaya koymuştur. Bu çalışma Saint- Simon-culuk akımının en önemli felsefi yapıtı olarak değerlendirilmektedir.

Enfantin ve Bazard’ın 1829’da kaleme aldıkları ve Saint-Simoncu mistisizmin ilkelerini ortaya koyan Manifeste aux Français (“Fransızlar’a Manifesto”) mülkiyetin ve kadınların ortak kullanımını savunduğu gerekçesiyle parlamentoda soruşturma konusu olmuştur. Bazard bu kitabında savaşın, bencilliğin ve kargaşanın egemen olduğu geçmiş dönemleri “olumsuz çağ”lar olarak nitelendirmiş ve itaat, sadakat ve birlik duygularına dayanan yeni bir “din”in egemen olacağı organik ve yapıcı bir geleceğin müjdesini vermiştir. Böylece Bazard’da pozitivizmin metafizik düşmanlığının yeni bir metafiziğe dönüştüğü açıkça ortaya çıkmıştır. Yaşamının son yıllarında proletaryanın evrimi, kadınların kurtuluşu gibi konulardaki farklı yaklaşımı nedeniyle Enfantin ile görüş ayrılığına düşmüştür. Bu döneminde Bazard Saint-Simoncu çizgiden ayrılmış ve sosyalizmle Katoliklik’in ilkelerini bağdaştırmaya çalışan Toplumcu Katolikçilik’e (Sosyal Katolisizm) kaymıştır.

Bazard, Enfantin ile birlikte, Saint-Simon’un öğretisini Fransa’da tanıtmış ve özellikle 1830-1832 yılları arasında bu doktrinin çok sayıda aydın tarafından desteklenen bir akım haline gelmesini sağlamıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Manifeste aux Français, 1829, (“Fransızlar’a Manifesto”); L’exposition de la doctrine de St. Simon, 2 cilt, 1830, (“Saint-Simon Doktrini’nin, Açıklanması ”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski