Annales Tarih Okulu
Günümüzde Fransız tarihçi Fernand Braudel’ in bilimsel kişiliğinde en tanınmış temsilcisini bulan bu tarih anlayışı adını 1929’da Fransa’nın Strasbourg kentinde yayımlanmaya başlayan Annales d’Histoire Economique et Sociale (“İktisadi ve Sosyal Tarih Yıllığı”) dergisinden alır. Kurucuları, Strasbourg Üniversitesi’nden tarih profesörleri Lucien Febv-re* (1878-1956) ve Marc Bloch’tur (1886-1944). Annales Tarih Okulu diye anılan tarih araştırmacıları önceleri bu dergi etrafında toplanmışlardır. Kendi başına bütünsel bir tarihsel araştırmalar geleneği oluşturmayı başaran bu dergi, Annales: Economies, Societes, Civilisations (“Yıllık: Ekonomiler, Toplumlar, Uygarlıklar”) adıyla günümüzde de yayımını sürdürmektedir.
Bu tarihsel akımın ilk belirtileri, Henri Berr’in (1862-1955) 1900 yılında Paris’te yayımlamaya başladığı Revue de Synthese Historique’de (“Tarihsel Sentez Dergisi”)görülebilir. Braudel, Febvre ve Bloch’un da öncülüğünü teslim ettikleri Berr, bu dergide tarihsel araştırmaların bazı yapay bölümlere ayrılmamaları gerektiğini, tersine, tarihsel sentezin tarihçilerin temel görevi olduğunu savunuyordu. Toplumsal ve tarihsel bilginin bütünsel olması gerektiği, Annales ’ci tarih anlayışının da birinci ilkesidir. Berr’in dergisinde 1903’te iktisatçı François Simiand’m bir makalesi yayımlanır. Simiand, zamanın önde gelen Fransız tarihçilerini, araştırmalarında istatistiksel, rakamsal veri ve belgelere önem vermemek, onları kullanmaktan kaçınmakla suçlar. Oysa tarih, bir siyasal olaylar dizisi değildir sadece; bunların altında yatan yapıların tarihidir. Bu görüş Annales’in ikinci ilkesidir.
Derginin başlığındaki Histoire Econom ıque et Sociale (iktisadi ve Sosyal Tarih) ibaresi de, iktisadi ve sosyal tarihin bu yapıtların araştırılmasında temel öğe olduklarını dile getirmesi dolayısıyla, Annales’in tarih anlayışının üçüncü ilkesini oluşturur.
Fransız tarihçilerinin çok büyük çoğunluğunca üretilen anlatımcı, öncelikle siyasal olaylara dayalı tarihe karşı Annales, temel toplumsal yapıların irdelenmesi gerektiğini savunmuştur. Annales’çiler, Alman iktisat tarihçisi Gustav Schmoller’in (1838-1917) Zeitschrift für Sozial und Wirtschaft Geschichte’si, (“Sosyal ve iktisadi Tarih Dergisi”) ve Ingiliz ampirik tarih anlayışına yöneltmiş olduğu eleştirilerden de esinlenmişlerdir. Braudel’in dediği gibi: “Henri Berr, Lucien Febvre, Marc Bloch ile birlikte dördümüzün de Fransa’nın doğusundan gelmemiz acaba rastlantı mı? Annales’ın Almanya’ya ve Alman tarihçi düşüncesine bir taş atımı mesafedeki Strasbourg’da başlamış olması da mı rastlantı yoksa?” Bu görüşlerin egemen olduğu Annales dergisi, 1939’a dek Strasbourg’da yayımlandı. Bu arada kuruculara Braudel de katılmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında verilen beş yıllık aradan sonra dergi Paris’e taşındı ve yayın kurulu üyeleri akademik çevrelerde giderek daha etkili olmaya başladılar. Febvre 1956’da ölünce, yayın kurulu başkanı Braudel oldu. 1968’de de yerini Jacques Le Goff, Marc Ferro, Emmanuel le Roy Ladurie gibi genç kuşak tarihçilerine bıraktı.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi