BOURDELLE, Antoine (1861-1929)
Fransız heykelci ve ressam. Rodin’in en önemli öğrencilerinden biridir.
Montauban’da (Ille-et-Vilaine) doğdu, Le Vesinet’te öldü. Paris’te Alexandre Falguiere ve Aime-Julas Dalou (1838-1902) ile bir süre çalıştıktan sonra Rodin’in atölyesine girdi ve onun asistanı oldu. Rodin’in izlenimci heykel görüşü, sürekli hareket halindeki ışık anlayışı Bourdelle’in kişiliğine uymuyordu. Öte yandan örneğin bronza yaşam verişi, onu etkileyen özelliklerinden biriydi. Bourdeile, tekniğini yetkinleştirmek ve kendi kişiliğini bulmak için Rodin’in sanatından yararlandı.
Apollon heykeli Bourdelle’in Rodin’den kopuşunun işaretidir. Beethoven ve Rembrandt büstlerinde de görüldüğü gibi Rodin’e borçlu olduğu şeyleri hiçbir zaman unutmadan ustasına karşı çıkmıştır. Eski teknikleri, özellikle eski Yunan ve Roma sanatını, anıtsal ve yapımsal olana varmak amacı ile incelemiştir. Bronz heykellerinde büyük bir lirizmin yanında, hayranlık verici bir birlik ve bütünlük duygusu da vardır. 1910 tarihli Okçu Herakles heykeli buna gösterilebilecek en iyi örnektir.
Bourdelle’in heykellerindeki anlatım çoğu kez arkaik bir güzellik ve büyük bir yalınlık taşır. Miğferli Pallas, Özgürlük gibi heykelleri, insanı betimleyen ve onu kendi özgürlüğünü tanımlamaya iten evren ile insanın arasındaki uyumu temsil eder. Alsas Bakiresi, Roma sanatından izler taşır. Yürüyen Mickieuuicz ise açıkça romantik bir anlayışla gerçekleştirilmiştir. Ele aldığı oldukça akademik konularda figürlerdeki genelleştirilmiş biçim ve anlatım gücü, duruşlardaki abartma, Bourdelle’in güçlü kişisel özellikleridir.
• YAPITLAR (başlıca): Beethoven büstleri, 21 tane, 1893; Apollon Başı, 1900; Miğferli Pallas, 1906; Okçu Herakles, 1910; Polonyalı Mickiewicz’e Anıt, 1910; Özgürlük, 1914-1922; Son Kentaur’un Ölümü, 1914; Adak Sunan Meryem, 1922; Fransa, 1923; Sappho, 1924; Yürüyen Mickiewicz, 1928; Alsas Bakiresi.
• KAYNAKLAR: H.Rene (R. Jean ile), l’Art et le monde moderne; T. Ionel (D. Mıchel ile), Emile Antoine Bourdelle, 1965.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi