BÖCKLIN, Arnold (1827-1901)
İsviçreli ressam. Almanca konuşulan ülkelerde Romantizm’in önde gelen temsilcilerindendir.
Basel’de doğdu. 1845-1847 arasında dinsel konulu resimleriyle tanınan Johann Wilhelm Schirmer’in atölyesinde çalıştı. Daha sonra Anvers, Zürih, Cenova gibi kentleri gezerek incelemeler yaptı. Paris’te 1848 Devrimi’ni yaşadı. Basel’e dönerek 1850’ye değin burada kaldı. Bundan sonra yaşamı İsviçre, Almanya ve İtalya’ya yaptığı geziler ve bu ülkelerdeki uzun süreli çalışmalarla geçti. Geçimini sağlamak için yapmak zorunda kaldığı portreleri 1859’da Münih’te sergiledi. Bu sergisi halkın ve koleksiyoncuların ilgisini çekti. 1860-1862 arasında Weimar Akademisinde resim öğretmenliği yaptı. 1866’da Basel’de duvar resimleri ve grotesk masklar üretti. Sonunda İtalya’ya yerleşti, 1901’de Fiesale yakınlarındaki San Domenico’da öldü.
Böcklin’in çıraklık dönemi çalışmaları Alman manzara ressamı Caspar David Friedrich’in resim anlayışım çağrıştırır. Özellikle portrelerinde ve simgesel anlamlarla yüklü mitolojik konularında kendine özgü bir resim dili yaratmıştır. Bu yönüyle 19. yy Alman resminde önemli bir yer tutar. Anselm Feuerbach ve Hans von Marees ile birlikte Alman Roman-tizmi’nin yenilenmesinde büyük bir rol oynamıştır. Resmi biçim bakımından, kesin ve belirgin bir kontur anlayışına ve gittikçe gelişen, şiddetli renk karşıtlıklarına dayanır. Bu özellikleriyle Böcklin Alman ve Fransız izlenimciliğinin genel çizgisinden ayrılır ve Dışavurumculuk’un öncüleri arasında yer alır. Ancak resimlerinin içeriği bakımından kendinden sonra gelen Dışavurumcular’a da benzemez. Satir, kentaur, siren gibi mitolojik yaratıkları konu alması, yoğun şiirsellik ve manzara resimlerindeki simgecilik, yapıtlarının özgün yanlarıdır.
• YAPITLAR (başlıca): Diana’nın Avı, 1862; Korsanların Baskını, 1872; Pieta, 1873; Kentaurlar’ın Savaşı, 1878; Ölüler Adası, 1880, Sanat Müzesi, Basel; Keman Çalan Keşiş, 1882; Ulis -ve Kalipso, 1883, Kamu Sanat Koleksiyonu, Basel; Dalgaların Oynaşması, 1885; Savaş, 1896.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi