BEARDSLEY, Aubrey Vincent (1872-1898)
İngiliz kitap resimleyici ve karikatürcü. Yeni Sanat (Art Nouveau) üslubunun kitap resimleme konusunda en büyük temsilcisidir.
Brighton’da doğdu. 18 yaşlarındayken yaptığı desenlerin beğeni kazanması üzerine ressam Puvis de Chavannes ve Burne-Jones’un önerilerine uyarak çalışmakta olduğu mimarlık bürosundan ayrıldı ve Westminster Sanat Okulu’nda resim derslerine devam etti. Thomas Malory’nin Morte d’Arthur adlı yapıtı için 500’den fazla desen yaptı. 1894’te Yellow Book adlı derginin editörlüğünü yürüttü, daha sonra geçtiği Savoy dergisi için sayısız desen çizdi ve bir o kadar da şiir yazdı. En önemli kitap resimlemeleri Oscar Wilde’ın Salome’si, Aiexander Pope’un The Rape of the Lock’u ve ölümünden biraz önce gerçekleştirdiği Ben Jonson’un Volpone’sidir. 1892-1898 arası sanat bakımından en verimli yılları oldu. Menton’da veremden öldü.
Beardsley Yeni Sanat üslubunun ruhunu hiçbir İngiliz sanatçısının başaramadığı bir düzeyde dile getirmiştir. Çizgilerin iç içe örülmesine dayanan dekoratif biçimciliği Gustav Klimt’in üslubunu çağrıştırır. Çalışmaları üç grupta toplanabilir, ilk döneminde Pre-Raphael’ci ressamların anlayışı ile Burne-Jones ve Puvis de Chavannes’ın etkileri altında kalmıştır. Kompozisyonu oluşturan kütlelerin dengeli bir düzenleme içinde dağıtıldığı ikinci döneminin ürünleri aşırı dekoratif niteliktedir. Bunlarda Japon baskılarının etkileri de belirgindir. 18. yy Fransız sanatından esinlendiği son döneminde ise bir tür Na-turalizm’e (Doğalcılık) dönüş ağır basar.
1890’larda Victoria dönemine karşı bir tepkiyi ve çevresindeki maddeci yaşam biçimine karşı duyduğu öfkeyi dile getiren Beardsley, dekoratif çizgisel biçimleriyle ve içten alaycı bir tavırla, çoğunlukla düşsel, erotik ve hastalıklı temaları işlemiştir. Morte d’Arthur için yaptığı desenlerle Yellow Book’ta yayımlanan desenleri sanatının en özgün örnekleridir.
• YAPITLAR (başlıca): Resimlediği kitaplar: Morte d’Arthur, 1893-1894; Yelloz Book, 1894; The Rape of Lock, 1894; Volpone, 1898.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi