Benedictus (Nursialı) Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

BENEDICTUS (480-547)

Nursia’lı keşiş. Batı ülkelerinde yayılan keşişliğin öncüsü ve manastır yaşamının kurucusu sayılır.

Nursia’da doğdu, Monte Cassino’da öldü. Soylu bir ailedendi. Ermiş Gregorius’in Dialog adlı yapıtında bildirdiğine göre Avrupa keşişlerinin önderi sayılır. Roma’da öğrenim gördü, bu ilin din ilkeleri ile bağdaşmayan, ahlak kuralları tanımayan yaşayışından tiksinti duyarak Subiaco’ya sığındı, orada içine kapalı, sessiz bir yaşam sürdü. Uç yıllık bir içekapanış döneminden sonra Vicovaro keşişlerince rahip seçildi.
Düzenli, din ilkelerine sıkı sıkıya bağlı yaşama anlayışından ürken keşişler onu ağulayarak öldürmeye kalkışınca Cassino’ya çekildi.

Benedictus’un kişiliğini ortaya koyan en önemli olay Cassino halkının taptığı putları kırması, onları Hıristiyanlık’la aydınlatmaya çalışmasıdır. Burada 509’da kendi adıyla anılan bir manastır kurmuş, keşişliğin kurallarını, manastırların yönetim düzenini içeren bir kılavuz kitap yazmıştır. Ölümünden sonra, en büyük “aziz”ler arasına alınmıştır.

Benedictus’un etkisi ölümünden sonra çok geniş bir alana yayıldı, özellikle manastır yaşamını düzenleyen, ona içerik kazandıran düşünceleri nedeniyle, kilise tarihinin en büyüklerinden biri olarak saygı gördü. Kiliselerin düzenledikleri bir törenle kendisine 1958’de “Avrupa’nın Babası ve Batı’nın Korucuyusu” sanı verildi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski