Bernoulli Ailesi

Bernoulli Ailesi

insanda yeteneklerin doğuştan mı varolduğu, yoksa çevrenin etkisi altında mı geliştiği, çok eskiden beri süregelen bir tartışma konusudur. Bu tartışmada birinci tezi savunanların görüşlerini desteklemek için gösterdikleri en yaygın örneklerden biri Bernoulli ailesidir. Bu aileden, en azından bilimsel etkinliğiyle sivrilen yüz yirmiyi aşkın birey yetişmiş, bir bölümü yaşadığı çağda değerini kabul ettirmesine karşın zamanla ailenin öbür bireylerinin ünüyle gölgelenirken, çoğu çalışmalarının ve yapıtlarının değeriyle çağların ötesine taşarak bugüne değin ulaşabilmiştir.

Bugün Belçika sınırlan içinde bulunan Anvers’ te yerleşmiş Protestan bir aile olan Bemoulliler, 1583’te Katolikler’in başlattığı protestan kıyımı üzerine Anvers’ten ayrılarak önce Frankfurt’a, oradan da İsviçre’nin Basel kentine göç etmişti. Bernoulli ailesinin atası sayılan Nikolaus Bernoulli (1623-1708), Basel’in en eski ailelerinden birinin kızıyla evlenerek ticarete atılmış ve büyük bir servet yapmıştı. Ondan sonra gelen Bemoulliler de hep zengin tüccar kızlanyla evlenmiş, ailenin serveti giderek büyürken geçim derdine düşmeksizin kendilerini bilime verebilmişlerdir.

Aşağıdaki soy ağacı, tıp, hukuk, doğabilimleri, astronomi gibi konularda da başarılı olan bu geniş ailenin en verimli olduğu matematik alanında, 17. ve 18. yy’larda sivrilmiş bireylerini göstermektedir.
Bernoulliailesi.PNG” border=”0″ alt=”” width=”443 185″ align=”left” />

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski