Calvin Bridges Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

BRIDGES, Calvin Blackman (1889-1938)

ABD’li genetik bilgini. Genlerin “ayrılmama” olgusunu açıklayarak ve sirkesineğinin kromozom haritasını çıkararak, kalıtım mekanizmasının anlaşılmasına yardımcı olmuştur.

11    Ocakl889’da NewYork Eyaleti’ndeki Schuyler Falis’da doğdu. 1912’de Columbia Üniversitesi’ ni bitirerek 1915’e değin aynı üniversitenin zooloji bölümünde Thomas Hunt Morgan’ın asistanlığını yaptı. 1915-1928 arasında Carneige Institution’da araştırma görevlisi olarak çalışan Bridges, o tarihte Morgan’ı izleyerek Pasadena’daki California Institute of Technology’ye geçti ve ölünceye değin Morgan’ın yanında kalıtım konusundaki araştırmalarını sürdürdü. 1936’da Amerikan Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi. 27 Aralık 1938’de Los Angeles’de öldü.

Columbia Üniversitesi’nde Morgan’ın öğrencisiyken, Drosopbila melanogaster (sirkesineği) üzerinde genetik araştırmalarına başlayan Bridges, 1913’te cinsiyetin belirlenmesinden sorumlu olan genlerin kalıtımında bazı kuraldışı olguların farkına vardı. Genlerin ayrılmazlığı ya da “ayrılmama olgusu” diye adlandırdığı bu kalıtım olayını Morgan ile birlikte inceleyerek sonunda, bazı kromozomlarda birbirine çok yakın olan iki genin birbirinden ayrılmaksızın ikinci döle iletildiğini açıkladılar. Drosopbila’da, birbirine bağlı cinsiyet genlerinin X kromozonlarından geldiğini kanıtlamaları da yeni kuşaklarda cinsiyeti belirleyen kalıtım mekanizmasının anlaşılmasına ışık tuttu.

Daha sonra Drosopbila’nın tükürük bezi kromozomları üzerinde çalışarak ölümünden birkaç ay önce ayrıntılı bir kromozom haritası çıkaran Bridges, göz renginden bacaktaki eklem sayısına dek beş yüz kadar özelliğin kalıtımından sorumlu olan moleküllerin yerlerini gösterdi. Ancak, sirkesineği için geçerli olan bu haritaların bir örneğinin insan kromozomları için de hazırlanmasına yönelik çalışmalar henüz sonuçlanmamıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski