Dave Brubeck Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

BRUBECK, Dave (1920 – 5 Aralık 2012)

ABD’li caz piyanisti ve besteci. Caz müziğine oldukça yabancı piyano tekniği ve basit, ama melodik besteleri ile ünlüdür.

David Warren Brubeck 6 Aralık 1920’de, California’da, Concord’da doğdu. Annesi piyanistti ve ilk piyano derslerini henüz dört yaşında iken ondan aldı. Dokuz yaşında viyolonsel çalmaya başladı. On üç yaşından başlayarak Dbrieland ve Swing topluluklarında, piyanist olarak çalışmaya başladı. 1941-1942 yıllarında College of the Pacific’de müzik okurken, on iki kişilik ilk orkestrasını kurdu. Daha sonra, Mills College’da ünlü besteci Darius Milhaud’nun öğrencisi olarak, kompozisyon okudu. Savaş sonrasında, on iki ton tekniğinin bulucusu olan ünlü besteci Arnold Schönberg ile kompozisyon çalıştı. Savaştan sonra, Milhaud ile çalışmaya devam etti, ayrıca Fred Saat-man ile piyano çalıştı. 1946’da bir “deneysel” sekizli kurdu, daha sonra bir üçlü kurdu. Sonunda, 1951’de ünlü dörtlüsünü kurdu.

İlk plak kayıtlarım 1949’da yapan Brubeck, 1955’e kadar hızla ünlendi. Dave Brubeck Dörtlüsü, artık sık sık konserler veren ve gece klüplerinde çalan bir topluluktu. 1958’de uluslararası önemi olan, Newport caz şenliğine davet edildi. Aynı yıl, İngiltere, Avrupa ve Ortadoğu’yu kapsayan bir konser turuna çıktı. Daha sonraları, gerek ulusal, gerekse uluslararası birçok caz şenliğine katıldı.

Brubeck caz dünyasının en çok tartışılan isimlerinden biridir. Piyano çalma tekniği, genellikle vurgulu ve armonik olarak son derece karmaşıktır. Birçok eleştirmene göre, çalış tekniği ve dörtlüsünün yaptığı müzik, caz müziğine yabancıdır. Daha önce gördüğü, akademik klasik müzik eğitimi, Brubeck üstünde silinmez etkiler bırakmıştır. Bununla beraber, genellikle vals ölçülerini ya da caz müziğinde kullanılmayan ölçüleri kullansa da, yaptığı müzik her zaman melodik ve caz temellidir. Dörtlüye 1956’dan sonra katılan davulcu Joe Morello ve alto-saksafoncu Paul Desmond ile, Brubeck’e olan ilgi iyice artmıştır. Brubeck, yaşadığı dönemlerin “moda” beğenilerinden hiç etkilenmemiş, başından itibaren kendi “ekolünü” kurmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski