David Hockney Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HOCKNEY, David (1937)

İngiliz, ressam. Pop Art’ın önde gelen temsilcilerindendir.

Bradford’ta doğdu. 1953-1957 arasında doğduğu kentte 1959-1962 arasında da Londra’daki Royal College of Art’ta sanat öğrenimi yaptı. Çalışmaları ile, daha öğrencilik yıllarında önemli ödüller aldı ve uluslararası bir üne kavuştu. 1961’de ilk kez ABD’ye gitti. 1962’de Maidstone College of Art’ta, 1963’ten sonra da Iowa, Colorado ve California üniversitelerinde dersler verdi. 1966’da Alfred Jarry’nin Ubu Roi (Kral Ubü) adlı oyununun dekor ve kostümlerini yaptı.

İngiliz sanatının “harika çocuk”u olarak nitelenen Hockney sanat yeteneği ile olduğu kadar, abartılı giysileri ve kendine özgü yaşamı ile de büyük ilgi toplamış ve Beatles’ın simgelediği Ingiltere’nin 1960 döneminin kültürel ve sanatsal ortamının biçimlenmesine, kendine özgü tavırları ile katkıda bulunmuştur.

Hockney temelde resimsel anlatımdan çok grafik anlatımı yeğlemiş ve çalışmalarının çoğunu bu teknikle gerçekleştirmiştir. İlk döneminde, çocukların çizgilerinden esinlenerek karikatürü anımsatan bir üslupla çalışmış ve kolay anlaşılmayan ince bir alaycılık sergilemiştir. Sonraki yapıtlarında ise daha açık ve gerçekçi bir tavır geliştirmiştir. Kendine özgü düş gücü ile, tuhaflıkları karikatürlerle birleştirmiş, bir yandan da netliği, açıklığı ve okunurluğu amaçlamıştır. Dış dünyadan çok iç dünyayı yansıtmış, duyguların çarpık şiirselliğini olgun ve duyarlı bir teknikle tuvale aktarmıştır. Çok yönlü ve değişken kişiliğiyle zengin bir resim dili geliştirmiştir. Figüratif betimlemeyle, geometrik düzeni ve sözlü imlemeyi aynı tuvalde bir arada kullanmıştır. Öbür Pop sanatçıları gibi reklamlara ve toplu iletişim araçlarına ilgi duymamış, insan, aşk, doğa ve özel bir olay gibi yaşam içinde ilgisini çeken her türlü konuyu işlemiştir. Yapıtlarıyla Art Brut’nün (Ham Sanat) yaratıcısı J.Dubuffet ile ABD’li sanatçı R.B.Kıtaj’ı (1932) etkilemiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Resim: Alka Seltzer (Dünyanın En Güzel Oğlanı), 1961, Balliol Koleji, Oxford, İngiltere; İki Ağaç, 1964; Bay ve Bayan Clark, Percy ile, 1970-1971, Tate Galerisi, Londra; Sır David Webster’in Portresi, 1971, Kraliyet Opera Binası, Londra. Kitap: David Hockney by David Hockney, 1976; Pictures by David Hockney, 1979.

•    KAYNAKLAR: M.Livingstone, David Hockney, 1980.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski