BARIN, Emin (1913 – 1987)
Türk hattat. Eski hat sanatını yeni ve çağdaş biçimler içinde geliştirmiştir.
Bolu’da doğdu. 1936’da Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1937’de Güzel Sanatlar Akademisi’nde Reis-ül Hattatin Kâmil Akdik’ten hat dersleri aldı. 1958’de Almanya’ya gitti; Weimar’da, Prof. Dorfner’in özel Sanat Ciltçiliği Okulu’nda bir yıl çalıştı. Buradayken yaptığı Olimpiyat kitabı Hamburg Kitap Sergisi’nde birincilik ödülü kazandı. 1939’da Leipzig’deki Akademie für Künste und Buchgewerbe’ye (Kitapçılık ve Matbaacılık Akademisi) girerek Prof. Thieman ve Prof. Spemann’dan yazı, Prof. Wiemeler’den de kitap ciltciliği dersleri aldı.
1941 ’de Türkiye’ye döndü. 1943’te Prof. Kenan Temizan ile İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde açtığı yazı ve cilt sergisinden sonra aynı kurumda öğretim üyesi oldu. 1955’te Akademi’de Yazı ve Cilt Atölyesi’ni kurdu. 1958’de Uluslararası Brüksel Sergisi’nde sergilenen Fatih Divanı kitap cildi ile birincilik ödülü kazandı. 1969’da Gülbenkyan Vakfı’nın çağrılısı olarak gittiği Lizbon’da su baskını yüzünden zarar gören bazı Türk-İslam yapıtlarının restorasyonunda çalıştı. 1977’de gene çağrılı olarak gittiği Dublin’de Güzel Sanatlar Akademisi’nde sergi açtı. Halen Mimar Sinan Üniversitesi’nde öğretim üyesidir.
Emin Barın çeşitli serbest yazı örnekleri yanında devlet kuruluşları, üniversiteler ve özel kuruluşlar için sayısız berat, diploma, amblem, kitabe, mezr.r taşı gibi çalışmalar da hazırladı. Bunlarda geleneksel üslupları akademik bir anlayışla belirli bir düzeyde
sürdürmek yerine, hat sanatı ile çeşitli çağdaş sanat akımları arasında köprüler kurmaya yöneldi. Klasik anlayışı sürdüren hattatlardan farklı olarak, “elif, vav, lamelif” gibi çeşitli eski yazı harflerine yeni biçimler ve düzenlemeler verdi. Bu nedenle lirik çizgi istiflerinin plastik dengesi, yapıtlarının en vurucu öğesidir. Eski yazıyı çoğunlukla amblemi andıran biçimler içinde ele alan serbest hat düzenlemeleriyle hat sanatına yeni ve çağdaş bir boyut kazandırmıştır.
• YAPITLAR (başlıca): İstanbul’un fethi için düzenlediği çeşitli kitabe yazıları, 1951; Anıt Kabir’de Atatürk’ün Gençliğe Hitabı ve 10. Yıl Nutku kabartma yazıları, 1952; Anıt Kabir’deki 10 kulenin kuşak ve kitabe yazıları, 1953; Yunus Emre’nin mezar yazıları, 1955.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi