BOEHRINGER, Erich (1897-1971)
Alman arkeolog. Yürüttüğü kazılarla Bergama kentinin ortaya çıkarılmasında büyük payı olmuştur.
Almanya’da doğdu. Çok genç yaşta I.Dünya Savaşj’na katıldı, önemli görevler yaptı. Savaştan sonra liseyi bitirdi. Berlin, Freiburg, Basel ve Würzburg üniversitelerinde arkeoloji, tarih ve filoloji eğitimi gördü. Doktorasını Siraküsa sikkeleri üzerinde yaptı. Avrupa müzelerindeki tüm Siraküsa sikkelerini saptayarak bu alana bir yenilik getirdi. Daha sonra Roma’daki Alman Arkeoloji Enstitüsü’nde asistan oldu. Bu sırada Yunanistan ve Türkiye’de çalışmalarda bulundu. Bu çalışmaları Akdeniz kültürlerine yönelmesine yol açtı. 1940-1943 arasında Atina’da kültür ateşeliği yaptı. 1943’te Göttingen Üniversitesi’nde ders verdi. 1954’te Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün Berlin’deki merkezinin başına getirildi. Başkanlığı sırasında enstitünün daha verimli çalışmasını sağladı, Bağdat ve Madrid’te yeni enstitüler açtı. 1956’dan başlayarak Bergama’da kazılar yaptı. 3 Nisan 1971’de Almanya’da öldü.
Boehringer’in en önemli çalışmaları Bergama kazılarıdır. Burada ortaya çıkardığı yapılardan birinin askeri bir depo, ötekinin de bir heraion (kahraman mezarı) olduğunu kanıtlanmıştır. Depo yapısında bulduğu taş gülleler aracılığıyla Antik Çağ’daki savaş yöntemlerini açıklamıştır. Kentin eski görünümünü yeniden sağlayabilmek için Zeus Tapınağı’nin, Traia-neum’un ve Demeter Terası’nin venıden yapımını gerçekleştirmeye çalışmıştır.
Uzun zamandır varlığı bilmen, ancak yeri saptanamayan Asklepieion’un Bergama’nın batısında olduğunu keşfetmiştir. Burası Antik Çağ’ın ünlü doktoru Galenos’un kurduğu ve çalıştığı bir sağlık merkezidir. Boehringer Asklepieion’da bulduğu yapıların ve özellikle burasım kente bağlayan yolun yorumuyla da uğraşmıştır.
Bergama’da sürdürdüğü çalışmaları ve kentin ortaya çıkarılmasındaki büyük katkısı nedeniyle ölümünden kısa bir süre önce Boehringer’e kentin onur hemşehriliği verilmiştir.
• YAPITLAR (başlıca): Wissenscbaftliche Abbandlungen des deutschen Numismatikertages (A.Gerkan ile), 1959, (“Alman Nümizmatikler Kongresi Bilimsel Araştırması”); Von arıtıker Architektur und Topographie, 1959, (“Antik Çağ Mimarlığı ve Topografyası Üstüne”); Die Ausgrabungen zu Pergamon im Jabre /.965//966, (“1965/1966 Mevsimi Bergama Kazıları”); Marmorplastiken der Hal-lenstrasse des Asklepieions in Pergamon, 1966, (“Bergama’ da Asklepieion’daki Sütunlu Caddenin Mermer Heykelleri”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi