BLEULER, Eugen (1857-1939)
İsviçreli psikiyatrist. Şizofreni ile ilgili çalışmalarıyla tanınmıştır.
30 Nisan 1857’de Zollikon’da doğdu. 15 Temmuz 1939’da aynı yerde öldü. Zürih Üniversitesinde tıp öğrenimi gördü. 1898-1927 arasında aynı üniversitede psikiyatri profesörü olarak çalıştı ve yine bu üniversiteye bağlı Burghölzli kliniğinin yöneticiliğini yaptı. Freud’la birlikte ilk kapsamlı psikanaliz dergisi olan Jahrbuch für Psychoanalytisch und Psychopat-bologische Forschungen ’i (“Psikoanalitik ve Psikopa-talojik Araştırmalar Yıllığı”) yönetti.
Bleuler’in psikiyatriye katkısı psikoz alanında olmuştur. Bleuler’in çalışmalarına başladığı dönemde psikivatristler akıl hastalığı başlangıcını (dementia praecox) kendi başına bir rahatsızlık olarak ele almaktaydılar. Oysa Bleuler akıl hastalığı başlangıcının ort.sk heî’nA-r! olan rahatsızlıkların sonucu olduğunu ileri sürmüştür. Ona göre gerçek ile bağlantının kopukluğu bu belirtilerden biridir. Bleuler bu zihinsel hastalık biçimlerinin tümünü şizofreni kategorisi altında toplamıştır. Bleuler şizofreni kavramını ilk kez 1908’de Burghölzli kliniğindeki 647 hasta üstünde yaptığı araştırmada geliştirmiştir. Ancak onun tanınmasına yol açan temel çalışması Dementia Praecox Gruppe der Schizophrenien, (“Şizofreni Grubu Dementia Praecox”) olmuştur.
Bleuler şizofrenlerin iyileşebilmesini mümkün görmeyen yaklaşıma karşı çıkmıştır. Hasta kişilerin zihinsel çalışmalarının temel olarak normal insanlarınkine benzediğini savunmuştur. Ona göre şizofrenlerin rahatsızlıkları ancak belirli sorunlarla ilgili olarak ve belirli zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Şizofreni, hastanın kişiliğinin bölünmesiyle ilgilidir. Bleuler buna bağlı olarak “kararsızlık” (ambivalence) kavramını geliştirmiştir.
Bleuler’in incelediği diğer bir şizofreni biçimi de hastaların dış dünya ile bağlantılarını koparmaları ve kendi iç dünyalarına kapanmalarıdır. Bleuler, 1916’da yazdığı Lehrbuch der Psycbiatrie (“Psikiyatri Ders Kitabı”) kitabında bu durumu “autism” olarak adlandırmış, “autism”in, paranoyanın gelişmesinde oynadığı rolü incelemiştir.
Bleuler anormal davranışlara yol açan etkenlerin bazılarının bilinçsiz olabileceğini öne sürerek Freud’ un psikanalitik kuramına yaklaşmıştır. Bleuler Freud’la bir süre yazışmış, Burghölzli kliniğinin baş asistanı olarak Freud’u izleyen Cari Jung’u atamıştır. Ancak zamanla Jung ve Freud’la mesleki ve kişisel anlaşmazlıklara düşmüş, Jung da Burghölzli kliniğindeki görevinden ayrılmıştır.
Bleuler iyileştirme yaklaşımıyla çağdaş psikiyatri akımlarını etkilemiştir. Şizofrenin yapısı ve belirtileri üzerine değerlendirmeleri geçerliliğini korumaktadır.
• YAPITLAR (başlıca): Dementia Praecox Gruppe der Schizophrenien, 1911, (“Şizofreni Grubu Dementia Prae-cox”); Lehrbuch der Psycbiatrie, 1916, (“Psikiyatri Ders Kitabı”) .
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi