Frederic Bastiat Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BASTİAT, Claude Frederic (1801-1850)

Fransız iktisatçı ve sosyal felsefeci. Serbest ticareti savunan görüşleriyle tanınmıştır.

29 Haziran 1801’de Bayonne’da doğdu. 24 Aralık 1850’de Roma’da öldü. Babası tüccardı. Bastiat Soreze’de eğitim gördü, İngilizce öğrendi, bir şiir ödülü kazandı ve felsefe çalışmalarına yöneldi. 17 yaşında amcasının firmasında ticaretle uğraştı. 1825’te doğduğu yere döndü ve mülklerini yönetmeye başladı. 1831’de Mugron’da sulh hâkimliği yaptı. 1846’da Paris ve Bordeaux’da serbest ticaret dernekleri kurdu ve bu derneklerin yayın organı olan Serbest Mübadele dergisinin kurulmasına katkıda bulundu. 1848-1849 yıllarında sosyalizme karşı yazılar yazdı. 1848’de kurucu mecliste daha sonra yasama meclisinde milletvekili oldu.

Serbest ticaret ve iktisadi liberalizmden yana olan Bastiat görüşlerini Harmonies Economiques (“İktisadi Uyumlar”) adlı incelemesinde ortaya koymuştur. Doğal iktisadi yasalara dayanan ve uyum içinde gelişen bir toplum düzeninin varlığına inanan Bastiat, tüm sınıfların giderek yükselen bir yaşam düzeyine doğru ilerlediğini ileri sürmüştür. Bastiat bu kitabında, zorlayıcı ve kısıtlayıcı kurumlar karşısında, bireylerle toplum arasındaki ilişkileri uyum içinde dengeleyen ve kendiliğinden ortaya çıkan kuramların üstünlüğünü savunmuştur.

İktisadi verileri değerlendirmekten çok serbest ticaretçi savların propagandasına önem veren Bastiat’ m kitapları Fransa’da oldukça yaygınlık kazanmıştır. Yazılarının İngilizce çevirileri, Amerika’da korumacılığa karşı bir propaganda aracı olarak sık sık kullanılmıştır.

•    YAPITLAR: Oeuvres completes, 1862-1864, (“Bütün Eserleri”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski