BATAILLE, Georges (1897-1962)
Fransız romancı, anlatı ve deneme yazarı. Yapıtlarında, erotizm ve dil arasındaki ilişkiyi incelemiştir.
Auvergne’de doğdu. 1922-1942 yıllarında Bibli-otheque Nationale’de kütüphanecilik yaptı. Ecole Pratique des Hautes Etudes’de Alexander Kojeve’in öğrencisi oldu. Kojeve’in Hegel felsefesi üzerine verdiği derslere Jacques Lacan, Merleau-Ponty ve Raymond Aron gibi ünlü Fransız yazarlarıyla birlikte katıldı. Critique dergisinin kurucularından olan Bata-ille derginin yayın danışmanı oldu ve bu dergide birçok yazısı yayımlandı. 1962’de Orleans’da öldü.
Gerçeküstücülük ve Marquis de Sade’dan etkilenen Bataille, Historie de l’oeil (“Gözün Öyküsü”) adlı yapıtıyla tanındı. Roman, şiir, deneme, edebiyat eleştirisi ve felsefe alanlarında, bu alanların sınırlarım zorlayan ürünler verdi. L’Experience interieure’âc (“İç Yaşantı”) topladığı denemeleri büyük bir ilgi uyandırdı.
Birçok çağdaş Fransız yazarı gibi Bataille da öğrencisi olduğu Kojeve’in Hegel yorumlarından etkilenmiş, ama 1868’lerden başlayarak Fransa’da gelişen Hegelci felsefeyi aşma çabaları içinde yer almıştır. Bu süreçte Nietzsche ve Sade’a ilgi duyan Bataille, erotizmle yazın arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Yapıtlarında, dilin sınırlarını aşma yoluyla değerlerdeki sınırları aşmayı amaçlayan bir erotizm vardır. Karakterlerinin erotik maceralarım konu alan Histoire de l’oeil’deki erotizm, konudan çok dilin ve benzetilerin kullanımından kaynaklanır. Bu, dilin sınırlarında gelişen, dilin alışılagelmiş kullanımından sapmalarla beslenen ve nesneyle anlam arasındaki ilişkiyle oynanarak oluşturulan bir erotizmdir. Bataille’ın, dilin sınırları ve bu sınırları aşmanın imkânsızlığı sorunuyla ilgilenen Jacques Derrida, Michel Foucault ve Roland Barthes gibi çağdaş Fransız yazarları üzerinde önemli etkileri olmuştur. Tüm eserleri 1972’de Fou-cault’nun da yardımıyla basılmış, aynı yıl Tel Quel dergisi tarafından Bataille üzerine düzenlenen konferans büyük bir ilgi uyandırmıştır.
• YAPITLAR: Oeuvres completes, (ö.s.), 10 cilt, 1970-1972, (“Bütün Eserleri”). Deneme: L’Experience interieu-re, 1943, (“İç Yaşantı”); Sur Nietzsche, 1945, (“Nietzsche Üzerine”); L’Erotisme, 1957; La Litterature et le Mal, 1958, (“Edebiyat ve Kötülük”); Les Larmes d’Eros, 1961, (“Eros’un Gözyaşları”). Anlatı: Histoire de l’oeil, 1928, (“Gözün Öyküsü”); Le Bleu du del, 1932, (“Gök Mavisi”);: İe Coûpable, 1944, (“Suçlu”); L’lmpossihle, 1947, (“Olanaksız”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi