HALİL RIFAT PAŞA [Damad] ( ? -1855)
Osmanlı devlet adamı. Ordu ve donanmada reformlar yapmıştır.
Doğum yılı ve yeri bilinmemektedir, İstanbul’da öldü. Gürcü asıllıdır. Küçük yaşta Kafkasya’dan İstanbul’a getirildi ve Hüsrev Mehmed Paşa’nın konağında yetiştirildi. Arapça, Farsça öğrenmiş Fransızca ve İtalyanca çalışmıştır.
Hüsrev Paşa komutasındaki donanmada bulundu. İpsara Adası’nm alınmasında yararlıkları görüldü. Donanmadayken, Avrupalı deniz güçlerini örnek alarak,-özel bir birlik oluşturan Halil Rıfat, II.Mah-mud’un dikkatini çekti. Padişahça takdir edilerek, kaptan-ı deryalık hazinedar ağalığına getirildi. Bu görevde iken kendisine paşalık rütbesi verildi. Ruslar’la olan savaşı bitiren 1829 Edirne Barışı’ndan sonra,
II.Mahmud’ca olağanüstü büyükelçi olarak Moskova’ya gönderildi. Görevi, çok ağır olan antlaşma koşullarım hafifletmek olan Halil Rıfat Paşa, Rusya’ da başarılı çalışmalar yaptı. 1830’da kaptan-ı deryalığa getirildi. 1832’de bu görevinden alınan Halil Rıfat Paşa, Tophane müşiri yapıldı. 1834’te II.Mahmud’un kızı Saliha Sultan ile evlenerek saraya damad oldu. Hüsrev Mehmed Paşa’mn yerine 1837’de seraskerliğe getirildi. Meclis-i Vâlâ üyeliği ve başkanlığı yaptı. Abdülmecid döneminde 1843-1845,1847-1848, 1854-1855 arasında üç kez daha kaptan-ı deryalık görevinde bulundu.
Halil Rıfat Paşa, Rusya’da iken bu ülkenin geçirdiği toplumsal değişmeleri gözlemlemiş, Osman-lı Devleti’nin de ancak Batılılaşma yoluyla varlığını sürdürebileceğini savunmuştur.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi